Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa pomidorowa z makaronowymi koszyczkami.

Zupa pomidorowa z makaronowymi koszyczkami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 80 Ocena: 617

Dodano:

Odsłon: 191

Jesień zbliża się małymi kroczkami, a co za tym idzie coraz częściej sięgamy po gorące i sycące posiłki. Takim posiłkiem może być zupa. U mnie podana trochę nietypowo, bo z makaronowymi koszyczkami pieczonymi w piekarniku. Takie koszyczki do zupy można podać gorące, zaraz po upieczeniu lub zimne. A może taką zupę podać w ogrodzie? W dzień jest bardzo cieplutko. Zachęcam do wykonania tej zupy. Myślę, że Wam posmakuje. Smacznego życzę :)

Składniki

  • Koszyczki:
  • 15 dag makaronu nitki
  • 2 jajka
  • 10 dag sera żółtego w kawałku
  • 15 dag wędliny w kawałku
  • 4 kopiaste łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18 %
  • sól do smaku
  • bazylia suszona według uznania
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • Zupa:
  • 1 łyżka masła
  • 1 litr bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 4 średnie marchewki
  • 1 średnia pietruszka
  • 20 daj gęstej kwaśnej śmietany 18 %
  • 10 dag koncentratu pomidorowego
  • sól do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • Dodatkowo:
  • świeża natka pietruszki według uznania
  • 1 łyżeczka masła
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Koszyczki: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, dokładnie odcedzamy i studzimy. Można przelać zimną wodą. Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Wędlinę kroimy w kostkę. W misce roztrzepujemy jajka ze śmietaną, dodajemy wędlinę, ser żółty i makaron, dokładnie mieszamy przyprawiając do smaku solą, pieprzem i bazylią suszoną.

  2. Do pieczenia: Formę do pieczenia muffinek smarujemy masłem. Następnie przekładamy do niej masę na koszyczki. Wyjdzie nam 12 sztuk.

  3. Pieczenie: Muffinki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35-40 minut do ładnego zrumienienia się. Upieczone muffinki wyjmujemy z formy.

  4. Gdy muffinki się pieką gotujemy zupę:

    Warzywa obieramy, dokładnie myjemy i osuszamy, następnie kroimy w słupki.

  5. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy warzywa i chwilę przesmażamy, uważamy, żeby za mocno nie przypiec, następnie wlewamy bulion i gotujemy do miękkości warzyw, gdy warzywa będą miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy. Do śmietany wlewamy odrobinę gorącej zupy i dokładnie mieszamy, następnie wlewamy do gotującej się zupy, zagotowujemy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

  6. Na talerze nalewamy porcje zupy, układamy koszyczki i posypujemy posiekaną natką pietruszki, wcześniej umytą i osuszoną. Podajemy, a ja smacznego życzę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń