Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Zupa śliwkowa z łazankami"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 87
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 151
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 87
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 151
Składniki
Śliwki myję, suszę, przecinam na pół, usuwam pestki. Połowę wrzucam do garnka, zalewam zimną wodą (ok. 800 ml). Gotuję, aż śliwki zaczną się rozpadać. Wtedy wszystko miksuję blenderem. Do kremu dodaję pozostałe śliwki, wsypuję też jagody. Gotuję kilka minut. Do zupy wlewam śmietanę. Słodzę cukrem do smaku, mieszam.
Z przesianej mąki, jajka, szczypty soli i kilku łyżek gorącej wody zagniatam elastyczne ciasto. Odkrawam po kawałku, rozwałkowuję na oprószonej mąką stolnicy na bardzo cienki płat. Kroję najpierw w paski, następnie w romby o boku 1–2 cm.
Łazanki rozsypuję na stolnicy, aby nieco przeschły. Gotuję porcjami około 6 minut w osolonym wrzątku. Odcedzam, przepłukuję zimną wodą. Osączone mieszam z masłem. Rozkładam to talerzy, wlewam zupę.Źródło: Tina