Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa tajska pikantna Tom Yum Kung

Zupa tajska pikantna Tom Yum Kung

Autor: Julka19

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 55

Dodano: 10.06.2018

Odsłon: 95

To zupa dla spragnionych egzotycznych smaków, bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu i przyjemnie pikantna!

Składniki

  • 300ml bulionu grzybowego lub specjalnego do Tom Yum
  • 4 krewetki
  • pasta Tom Yum
  • grzyby pochwiaki (można kuić w puszce) lub boczniaki
  • 5 łyzek sosu rybnego
  • 5-6 łyżek cukru trzcinowego
  • 2 szt trawy cytrynowej
  • 4-5 liści Kaffir
  • korzeń galaga lub imbir
  • 1 papryczka chili
  • liście kolendry
1-2 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. 1.Do gotującego się bulionu dodaj pastę Tom Yum, a następnie trawę cytrynową, pokrojoną galangę, liście Kaffir, pokrojoną drobno papryczkę chilli. Gotować około 10-12 minut.
    2. Wrzucić przekrojone na pół grzyby pochwiaki, dodać sos rybny i cukier.
    3. Wrzucić oczyszczone krewetki ( zostawić ogon na krewetkach) i gotować ok 3 min.
    Podawać zupę przybraną listkami kolendry.
    Uwaga. By wydobyć aromat trawy cytrynowej natnij jej końcówkę w poprzek i uderz jej koncem kilka razy w blat.
    Na talerz wlewamy wszystko nawet części niejadalne tj. trawa cytrynowa, liście KAffir, czy galanga.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń