Do góry

Zupy Przepis na:

ZUPA WEGETARIAŃSKA Z SOCZEWICY

ZUPA WEGETARIAŃSKA Z SOCZEWICY

Autor:

Przepisów i artykułów: 32 Ocena: 966

Dodano:

Odsłon: 6356

ŁATWA ,SMACZNA I TANIA

Składniki

  • zielona soczewica, 250g
  • dojrzałe pomidory lub puszka pomidorów bez skórki (pummaro ), 250g
  • oliwa, 1/2szklanki
  • marchewki pokrojone w krążki, 2
  • cebule pokrojone w kostkę, 2
  • utarte ząbki czosnku, 2
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól,pieprz,oregano
  • 2 łyżki octu winnego
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Na rozgrzanej oliwie w garnku chwilę przesmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i rozgnieciony czosnek . Dodać marchew, listek laurowy i opłukaną soczewicę. Zalać zimną wodą (ok.1 l) i gotować pół godziny, aż zmięknie. Dodać posiekane pomidory bez skórki,lub pummaro , sól, pieprz i oregano, gotować dalsze 20 minut. Przed podaniem doprawić zupę z soczewicy octem. . Smakuje także na zimno

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń