Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa z młodej kapusty

Zupa z młodej kapusty

Autor:

Przepisów i artykułów: 260 Ocena: 2334

Dodano:

Odsłon: 5003

Niewątpliwie jest to jedna z moich ulubionych zup. Jej przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Idealne rozwiązanie kiedy macie niewiele czasu na gotowanie. Do jej przygotowania można oczywiście wykorzystać zwykłą lub włoską kapustę, ale uwierzcie mi, że najlepiej wychodzi właśnie z młodej kapusty.

Składniki

  • 1/2 średniej młodej kapusty
  • 1 marchewka
  • 4 młode ziemniaki
  • 2 łyżki masła
  • 2 litry bulionu (najlepiej drobiowego)
  • Pieprz
  • Sól
  • Do podania: śmietana i natka pietruszki
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Marchewkę i ziemniaki obieramy. Marchew kroimy na plasterki, a ziemniaki w kostkę. Z kapusty usuwamy wierzchnie liście, dzielimy na pół i szatkujemy.

  2. W dużym garnku z grubym dnem roztapiamy masło. Dodajemy marchewkę z ziemniakami i smażymy przez około 2 minuty, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodajemy poszatkowaną kapustę. Smażymy około 2 minut cały czas mieszając, żeby nic się nie przypaliło. Całość zalewamy bulionem i gotujemy na średnim ogniu. Gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. Doprawiamy solą i pieprzem.

    Podajemy ze śmietaną i drobno posiekaną natką pietruszki.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 14 maja Zabieram przepis i zabieram odrzucane wierzchnie liście - zawsze je wykorzystuję. Odrzucam tylko te kawałeczki, których nie da się "uratować" Warto. :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 09 maja Sama świeżyzna, nawet czytadełka nie potrzeba do tej zupki, bo chyba jedną stronę przy okazji jedzenia można przeczytać xD

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń