Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa z soczewicą na ostro

Zupa z soczewicą na ostro

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14716

Dodano:

Odsłon: 0

Smaczny pomysł na "Zupa z soczewicą na ostro"

Składniki

  • 1 szkl. czerwonej soczewicy 2
  • bulionu warzywnego
  • 1 łodyga selera naciowego
  • po 1/2 papryki czerwonej i żółtej
  • 1 papryczka chili
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Łodygę selera naciowego oczyść, opłucz, pokrój na kawałeczki. Obie papryki oczyść, potnij w kosteczkę. Chili rozetnij, czubkiem noża usuń pestki, strączek opłucz i drobno posiekaj. Soczewicę przełóż na sitko, opłucz pod bieżącą wodą, dobrze osącz.

  2. Potem przesyp do garnka. Zalej bulionem. Dołóż pokrojone wcześniej warzywa. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem jeszcze około 15 minut. Cebulę oraz czosnek obierz, grubo posiekaj, zeszklij na rozgrzanym oleju. Wymieszaj z pomidorami z puszki i koncentratem pomidorowym, krótko razem podsmaż.

  3. Następnie dodaj do gotującej się soczewicy z warzywami. Całość przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Zupę gotuj jeszcze około 10 minut.

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń