Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa z soczewicą na wieprzowinie

Zupa z soczewicą na wieprzowinie

Autor:

Przepisów i artykułów: 273 Ocena: 3733

Dodano:

Odsłon: 263

Jesień zachęca do gotowania pożywnych, gęstych i aromatycznych zup. Dlatego sezon na rozgrzewające zupy uważam za otwarty. Rozpocznę zupą, którą zrobiłam pierwszy raz, szczerze to pierwszy raz w ogóle pierwszy raz pracowałam z soczewicą. Jest to produkt ostatnio bardzo popularny i zdrowy, więc i ja postanowiłam go użyć. Był to strzał w dziesiątkę, zupa smakowała wszystkim domownikom. :)

Składniki

  • Soczewica czerwona łuskana 400 g.
  • Łopatka wieprzowa bez kości 500 g.
  • Cebule białe 1-2 szt.
  • Cebula czerwona 1 szt.
  • Pomidory 5-6 szt.
  • Papryka czerwona 1/2 szt.
  • Papryka żółta 1/2 szt.
  • Czosnek 6 ząbków
  • Liście laurowe 5 szt.
  • Ziele angielskie 7-8 szt.
  • Olej rzepakowy 2 łyżki
  • Sól
  • Pieprz
  • Ostra papryka 1 łyżeczka
  • Słodka papryka 2 łyżeczki
  • Woda wedle uznania
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Wszystkie warzywa dokładnie umyć.
    Cebulę obrać i pokroić w dużą kostkę.
    Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
    Papryki pokroić w kostkę.
    Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry i pokroić w kostkę.
    Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, doprawić solą i pieprzem.

    W dużym ogniu na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulkę, czosnek oraz mięso. Następnie dodać papryki. Zalać wodą, doprawić przyprawami i gotować na małym ogniu. Po pewnym czasie dodać pomidory. Całość gotować do miękkości mięsa na małym ogniu (ok. godziny). Gdy mięso jest prawie miękkie dodać soczewicę i gotować przez ok. 20 min (dłużej nie, aby nie rozgotować soczewicy).

  2. W razie potrzeby doprawić solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami.

  3. :)

  4. :)

  5. :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ErJot 14 marca Prezentuje się bardzo apetycznie:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 09 listopada 2018 Pycha! zrobilas soczewicowa na bogato! Czerwona soczewica jest niezwykle latwa w obrobce i smaczna! Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń