Do góry

Zupy Przepis na:

żur na żebrach

Zupy

Autor: bellamozzarella

Przepisów i artykułów: 125 Ocena: 921

Dodano: 15.04.2017

Odsłon: 245

biały barszcz musi być i już ;-) szczególnie jak tak zimno...brrrrr smacznych świąt dla wszystkich ;-)

Składniki

  • mąka żytnia 300g
  • 1 litr przegotowanej,cieplej wody
  • Czosnek
  • Cebula
  • świeży chrzan
  • majeranek
  • Żeberka wieprzowe 400g
  • boczek wędzony 200 g
  • biała kiłbaska
  • jajka
  • mała włoszczyzna
  • sól młynek
  • pieprz młynek
  • ziele angielski
  • listek laurowy
  • zielony pieprz ziarenka
  • śmietanka do zabielenia żuru
  • skórka razowca dobrej jakości
3-4 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Zakwas zrobiłam 3 dni wcześniej :

    proporcje na ok 1 litr cieplej,przegotowanej wody ok szklanki mąki ,wszystko mieszamy do uzyskania delikatnej,płynnej konsystencji ( woda musi być delikatnie ciepła,dodanie zbyt gorącej spowoduje powstanie grud i kluchowatej opcji )
    do zakwasu dodaję 2,3 zmiażdżone ząbki czosnku i skórkę z dobrej jakości razowca
    Odstawiamy w chłodne miejsce lub do lodówki i mieszamy każdego dnia
    Tak przygotowany zakwas jest gotowy już po 3,4 dniach

  2. Wywar przygotowałam na bazie żeberek i boczku wędzonego z dodatkiem 2 marchewek,kawałka selera,pietruszki korzeń i cebulki z dodatkiem świeżego kawałka chrzanu-wszystko gotujemy ok 1 godz do półtorej,dodając majeranek,przyprawy
    zakwas dodajemy na ok 15 min przed końcem gotowania i dokładnie mieszamy
    10 min przed końcem wrzucam ziarna zielonego pieprzu,fantastycznie podkręca smak i dodaje lekkiej pikantności

  3. żur serwujemy z jajkiem ugotowanym na twardo i ulubioną białą kiełbasą i pysznym razowcem z masełkiem,delikatnie zabielamy kleksem śmietanki już na talerzu

    Smacznego ;-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 19 kwietnia Oj, mniam, mniam - wspaniały i niezwykle smakowity żurek :D Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 15 kwietnia Pyszności...mniam....Wesołych Swiąt życzę i smacznych zwłaszcza z tym żurkiem...mniammm....:) Odpowiedzi: 2 ▼

8 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń