Do góry

Dania główne Przepis na:

Żur Żeniaty

Żur Żeniaty

Autor:

Przepisów i artykułów: 22 Ocena: 276

Dodano:

Odsłon: 5138

Jeden z tradycyjnych przepisów województwa śląskiego

Składniki

  • 50 dkg boczku wędzonego
  • 1 litr zakwasu na żur
  • 10 g czasnku
  • 50 g cebuli
  • 1 kg ziemniaków
  • sól, cukier, majeranek
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Z 3/4 boczku gotujemy wywar, obrane ziemniaki kroimy w kostkę i gotujemy na wywarze z boczku. Ugotowany boczek wyjmujemy i kroimy w plastry, pozostały kawałek surowego wędzonego boczku kroimy w kostkę i topimy na skwarki, dodając pod koniec pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy ziemniaki będą miękkie skwarki, tłuszcz i cebulę łączymy z zupą. Wlewamy zakwas i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy czosnek roztarty z solą, przyprawiamy cukrem, majerankiem i solą. Smacznego ;-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

eka88 02 listopada 2012 dlaczego Żeniaty - to proste - ziemniaki są w środku żurku albo gniecione albo w kostkę. Jeśli są na osobnym talerzu - to mówi się, że rozwiedziony :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jagienka 14 lutego 2011 Zeniaty jest najlepszy...ja w tych slaskich jestem wprawiona:)Moim zdaniem w tradycyjnym nie ma cebuli...ale moze to tak robi moja Tesciowa...a moze zgodnie z przepisem jeszcze jest...trzebaby slazakow zapytac...:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tosziba2 22 sierpnia 2010 Żur żeniaty - żur z ziemniakami (pokrojonymi w kostkę lub rozgniecionymi). Prawdę mówiąc nie mam pojęcia dlaczego nazwali go "żonatym"...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kuchcik2 22 sierpnia 2010 Brzmi pysznie. Osobiście jednak wolę ziemniaki podane do żurku na osobnym talerzu, okraszone skwreczkami, a sama zupa to "pochlipka", czyli coś do popicia.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 22 sierpnia 2010 Chętnie bym takiego żurku spróbowała, a dlaczego Żeniaty?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń