Do góry

Zupy Przepis na:

Żurek

Żurek

Autor:

Przepisów i artykułów: 44 Ocena: 359

Dodano:

Odsłon: 688

Przepis zaczerpnięty z Kwestii Smaku

Składniki

  • 1,5 litra bulionu warzywnego 400 g wędzonych żeberek lub wędzonych kości wieprzowych 500 g surowej białej kiełbasy 500 g wędzone
  • ugotowane jajka chleb biała kiełbasa
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Przygotować bulion jarzynowy.Przecedzony bulion zagotować z dodatkiem pokrojonych na 2 – 3 części wędzonych żeberek lub kości. Gotować przez ok. 20 minut.
    Dodać surową białą kiełbasę, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez ok. 20 minut.

  2. Dodać żur i gotować przez ok. 10 minut. W międzyczasie dodać majeranek oraz czosnek przygotowany w następujący sposób: nieobrany czosnek położyć na małej patelence i prażyć go przez ok. 10 minut, następnie delikatnie rozgnieść.
    Zupę odstawić z ognia. Dodać śmietanę i doprawić w razie potrzeby solą oraz pieprzem.

  3. Wyjąć kiełbasę z zupy, pokroić ją na plasterki, włożyć z powrotem do garnka z zupą (część kiełbasy można upiec według wskazówek poniżej).
    Żurek podawać z ugotowanym jajkiem i pieczywem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 01 stycznia Na dziś przepis idealny, trzeba się czymś ciepłym trochę "podleczyć" xD
Pycha :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń