Do góry

Śniadania Przepis na:

Zwykłe bułki śniadaniowe.

Zwykłe bułki śniadaniowe.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1064 Ocena: 11159

Dodano:

Odsłon: 1179

Chrupiące, świeże bułeczki prosto z pieca, idealne na poranne śniadanie.

Składniki

  • 700 g mąki pszennej (typ 650)
  • mleko 400 ml
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • drożdże świeże 20 gram
  • 8 łyżek oleju
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Przesiewamy mąkę wraz z solą do miski w której będziemy wyrabiać ciasto na bułki, dodajemy olej, rozrobione w pół szklanki ciepłego mleka, cukrem drożdże i pozostałe ciepłe mleko. Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypaną mąką. Po godzinie ponownie przez chwilę wyrabiamy ciasto. Z ciasta formujemy 6 bułek, i układamy na wcześniej przygotowanej blasze, przykrywamy i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia.

  2. Po 60 minutach wyrastania, ugniatamy je tępą stroną noża lub przystosowaną plastikową, dużą patką. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza (grzałki góra-dół). Wkładamy blachę z bułkami na środkową półkę i pieczemy 20-30 minut, do momentu ładnie zarumienienia się bułek. Upieczone bułki studzimy na kratce.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń