Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jesli mamy domowników z których kazdy ma swoje ulubione ciasto, mozemy spróbowac zadowolic wszystkich smacznym "tortem", który zawiera w sobie kilka wariacji ulubionych ciast: ciasta z jablkiem, sernika i jablkowej strudli. Tort ten charakteryzuje sie chrupiacym, aromatycznym ciastem i nadzieniem twarogowo-jablkowym. Dla ulatwienia mozna zastosowac gotowe ciasto filo, ale wlasne ciasto na strudel nie jest zbyt skomplikowane, a wykonane z aromatycznymi dodatkami nadaje mu niepowtarzalnego smaku.
Przepis na wyraziste mielone z łopatki wieprzowej z dodatkiem pikantnego sala...
Odsłon: 2946
Przepis na wyraziste mielone z łopatki wieprzowej z dodatkiem pikantnego sala...
Odsłon: 2946
Składniki
Składniki na tortownicę Ø 26 cm. * Herbata Chai, która wykorzystalam do ciasta jest równiez dostepna w Polsce. Jest to bardzo aromatyczna herbata zawierajaca przyprawy idealnie zgrane ze smakiem jablka: cynamon, kardamon, imbir, gozdziki. Niewykluczone, ze za pomoca czarnej herbaty parzonej z wlasnymi przyprawami lub podobna wlasna mieszanka mozna osiagnac podobny efekt. Napierw wyrabiamy ciasto. Zanim to jednak zrobimy nalezy podgrzac garnek - wlewamy do niego troche wody i gotujemy tak dlugo, az caly garnek bedzie cieply. Ze wszystkich skladników wyrabiamy ciasto, formujemy kulke, smarujemy ja odrobina oleju i zawijamy w papier do pieczenia. Z garnka wylewamy goraca wode, wkladamy do jeszcze goracego garnka ciasto zawiniete w papier i przykrywamy pokrywka. Pozostawiamy ciasto w cieple okolo pól godziny, w tym czasie przygotowujemy nadzienie. Obieramy jablka i kroimy w kostke, dodajemy 25 g cukru i 1-2 opakowania cukru waniliowego, wszystko dokladnie mieszamy i odstawiamy. Twaróg przecedzamy, aby byl mozliwie suchy, dodajemy 75 g cukru, cukier waniliowy, jajka, kasze manne i wedlug uznania dodatki np. zurawine i platki migdalowe lub rodzynki. Wszystko dokladnie mieszamy i na koniec dodajemy jablka.
Roztapiamy ok 60 g masla, ciasto wyjmujemy z garnka, dzielimy na 2 czesci i pierwsza czesc walkujemy mozliwie cienko na powierzchni obficie wysypanej maka. Na ciasto stawiamy forme i wycinamy z ciasta kolo wieksze o ok. 10 cm od srednicy formy. Resztki ciasta odkladamy. Wyciete kolo smarujemy obficie stopionym maslem, foremke smarujemy maslem i posypujemy maka. Okragly plat ciasta wkladamy do formy, uwazajac aby cienkie ciasto sie nie porwalo i brzegi wystawaly w miare równomiernie poza forme. Faldy, które sie utworza absolutnie nie przeszkadzaja - wprost przeciwnie beda one interesujaca ozdoba ciasta. Z resztek pierwszego ciasta wycinamy kawalki, smarujemy je równiez maslem i ukladamy dowolnie na dnie tortownicy. Druga czesc ciasta równiez cienko walkujemy, smarujemy stopionym maslem i wycinamy z niej podluzne kawalki. 1/3 kawalków ukladamy na dnie i 1/3 na brzegach formy, uwazajac aby spore kawalki wystawaly na zewnatrz. Zanim wlozymy nadzienie, nalezy wysypac dno formy bulka tarta, aby ciasto pozostalo chrupiace. Wkladamy nadzienie i wyrównujemy powierzchnie ciasta lyzka, nastepnie przykrywamy wierzch kawalkami wystajacego ciasta i trzecia czescia kawalków Nie musi to wygladac symetrycznie - im wiecej asymetrii tym lepszy efekt. Pieczemy w nagrzanym piekarniku (150° C termoobieg) na dolnej szynie ok. 50-60 min. Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Podajemy z lodami waniliowymi, sosem waniliowym lub bez niczego, tort sam w sobie jest przepyszny.