Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Torcik adwokatowy, czyli słodkość dla dorosłych. Jest to połączenie likieru jajecznego, czekolady, truskawek i kremowego mascarpone zapewniające niezapomniane doznania smakowe. To niezwykłe ciasto z pewnością przyciągnie uwagę i zadowoli podniebienia każdego, kto go spróbuje.
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1339
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 39
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12196
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1339
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 39
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12196
Składniki
Ciasto czekoladowe. Do dużej szklanki wsypujemy 40 g kakao i wlewamy 150 ml. gorącej wody. Mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy do przestudzenia. Do misy miksera przekładamy 2 jajka średniej wielkości, 130 g cukru i cukier waniliowy. Miksujemy na najwyższych obrotach miksera przez 1 minutę, po czym zmniejszamy obroty do najniższych i wlewamy wystudzone kakao. Następnie 140 g masła (najlepiej aby masło było pokrojone na małe kawałki i aby było bardzo miękkie) Od razu po dodaniu masła wyłączamy mikser i wsypujemy 160 g mąki pszennej (mąki nie przesiewałam), oraz 10 g proszku do pieczenia i miksujemy na niskich obrotach miksera króciutko, tak tylko do połączenia składników. Przelewamy do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej tylko na spodzie papierem do pieczenia. Boków foremki niczym nie smarujemy. Pieczemy w funkcji góra dół w 175℃ / 25 min. Po upieczeniu pozostawiamy do wystudzenia, a następnie wyciągamy z foremki i odkrawamy wypukła górę ciasta. Odkrojoną górę ciasta przekładamy do miseczki i kruszymy.
500 g truskawek blendujemy na mus i przelewamy przez sito, aby pozbyć się pestek. Do miseczki wlewamy 200 ml gorącej wody, wsypujemy 2 galaretki o smaku truskawkowym i mieszamy do rozpuszczenia. Gorącą galaretkę wlewamy do musu truskawkowego. Mieszamy i odstawiamy do wystudzenia i lekkiego tężenia. Ciasto czekoladowe przekładamy na tackę do tortów lub duży talerz. Nakładamy rant, lub folię rantową, ponieważ torcik będzie wyższy niż tortownica, w której piekliśmy ciasto czekoladowe. Na ciasto czekoladowa wykładamy 2-3 łyżki dżemu truskawkowego i rozsmarowujemy zwracając uwagę, aby dżem dotykał ścianek rantu. Na dżem wylewamy mus truskawkowy (mus nie może być za bardzo płynny, musi być lekko tężejący) Wstawiamy do lodówki do stężenia.
Krem adwokatowy. Do 1/4 szklanki gorącej wody wsypujemy 4 łyżeczki żelatyny i mieszamy do rozpuszczenia się proszku. Odstawiamy do wystudzenia. 250 ml likieru jajecznego adwokat, 250 g serka mascarpone, oraz ekstrakt waniliowy łączymy ze sobą (składniki te powinny być o temperaturze pokojowej). 400 ml dobrze schłodzonej śmietanki kremówki 30 % i 4 łyżki cukru pudru i miksujemy na sztywno. Gdy kremówka się ubije wlewamy ajerkoniak z mascarpone. Wlewamy go szybkim ruchem miksując na najniższych obrotach miksera. Wyłączamy na chwilę mikser i wlewamy ostudzoną żelatynę. Miksujemy krótko do połączenia. Wsypujemy pokruszona górę ciasta, mieszamy i przekładamy krem na stężały mus truskawkowy. Wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do lodówki na czas przygotowań reszty składników.
Polewa i dekoracja. Do 7 gramów żelatyny (to są mniej więcej 3 płaskie łyżeczki) wlewamy 2 łyżki wody i odstawiamy do napęcznienia. Z 250 ml adwokata odlewamy 2 łyżki. Ten likier w szklance odstawiamy na chwilę, a do małej ilości likieru dodajemy 2 łyżeczki czarnego kakao. Mieszamy do połączenia składników i przelewamy do woreczka lub rękawa cukierniczego. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowań reszty składników. Do rondelka wlewamy150 ml. śmietanki kremówki 30%, oraz ajerkoniak w szklance, ten który wcześniej odstawiliśmy. Podgrzewamy na małym ogniu, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Trzeba tylko mocno podgrzać. Ciągle mieszając pilnujemy aby się nie zagotowało. Aby polewa miała intensywny żółty kolor dodajemy pół łyżeczki kurkumy. Oczywiście można pominąć ten krok. I na pewno ciekawi jesteście, czy smak kurkumy jest wyczuwalny w polewie. Otóż nie. Nie czuć jej wcale. Gdy polewa mocno się podgrzeje przecedzamy ją przez sitko, dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia się żelatyny. Odstawiamy do wystudzenia. Wylewamy polewę na schłodzony i stężały krem. Wstawiamy na chwilę do lodówki aby polewa lekko zastygła i dekorujemy czarnym likierem z rękawa cukierniczego. Na koniec układamy truskawki. Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.