Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Aksamitna zupa borowikowa"
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 139
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31320
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 419
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 139
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31320
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 419
Składniki
Suszone borowiki zalej wystudzoną i przegotowaną wodą. Odstaw do namoczenia na mniej więcej 4 godziny. Następnie odcedź, zalej 6–7 szklankami wrzątku. Wrzuć mrożone grzyby. Ponownie doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem jeszcze przez 40 minut.
W tym czasie cebulę obierz, grubo posiekaj. Zeszklij w drugim garnku na łyżce rozgrzanego masła. Grzyby wyjmij, potnij na kawałki. Trochę borowików odłóż do dekoracji. Kostkę bulionową rozpuść w wywarze z gotowania grzybów i razem z pokrojonymi grzybami dodaj do podsmażonej cebuli. Gotuj jeszcze około 10 minut.
Pozostałe masło rozgrzej, oprósz mąką, zasmaż, nie rumieniąc. Do zasmażki dolej zimne mleko. Dokładnie wymieszaj, by nie było grudek i stopniowo dolewaj do gotujących się grzybów.
Całość zmiksuj na gładki krem. Przypraw go do smaku solą oraz białym pieprzem. Śmietanę lekko posól. Najpierw domieszaj do niej 2–3 łyżki gorącej zupy, a następnie wlej do zupy w garnku. Podgrzej. Rozlej do kokilek. Skrop olejem. Udekoruj odłożonymi grzybami, ziarenkami czerwonego pieprzu i ziołami.Źródło: Tina