Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekkie ciasto biszkoptowe o egzotycznym smaku.Jest pracochlonne ale stanowi doskonaly poczestunek na kazda okazje ktory bardzo szybko znika z talerzy:) Przepis na duza blache.Potrzebujemy 2 blaszki.Jedna na biszkopt,2 na placek z wiorek.
Składniki
Biszkopt (6 jaj,1,5 szklanki maki tortowej, 0,5 szklanki maki ziemniaczanej,3/4 szklanki cukru,2 lyzeczki proszku do pieczenia,6 lyzek wody) Zoltka ucieramy z cukrem i woda na piane.Powoli dosypujemy obie maki i proszek.W osobnym naczyniu ubijamy piane z bialek.Laczymy. Piec w temp. 180 stopni (345 F) przez 25-30 min
Placek z wiorek ( 5 bialek,wiorki kokosowe, 3/4 szklanki cukru) 5 bialek ubijamy na sztywno.Dodajemy cukier i worki.Piec do zarumienienia na dobrze wysmarowanej blaszce.Blaszke mozna wylozyc wysmarowanym pergaminem.
Masa ananasowo-budyniowa (budynie,ananasy w puszce,maslo,3/4 do 1 szklanki cukru): Budynie rozpuscic w szklance wody i ugotowac na soku z ananasow.Utrzec maslo/margaryne z cukrem,dosac 5 zoltek(zostaly od placka z wiorek).Do utartej masy dodac ostudzony budyn,utrzec.
Upieczony biszkopt smarujemy masa,kladziemy drobno pokrojone ananasy,zakrywamy resztkami masy.Na wierzch kladziemy placek z wiorek.Mozna udekorowac odrobina polewy czekoladowej.