Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ananasowy tort z portretem ślimaka"
Szybka i smaczna
Odsłon: 13521
Polecam.
Odsłon: 70
Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...
Odsłon: 2014
Szybka i smaczna
Odsłon: 13521
Polecam.
Odsłon: 70
Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...
Odsłon: 2014
Składniki
Utrzyj żółtka z połową cukru. Białka ubij z resztą cukru na sztywną pianę. Wymieszaj obie masy, dodaj mąkę. Tortownicę posmaruj masłem, podsyp mąką. Przełóż do niej ciasto. Piecz ok. 45 minut w temperaturze 160 st. C. Po ostudzeniu przekrój w poprzek na trzy części.
Ugotuj budyń, dodając mleko i cukier. Ostudź go, mieszając i dodaj masło. Ubij mikserem na krem. Przełóż placki kremem i ananasem pokrojonym na małe kawałki. Boki posmaruj resztą kremu i obsyp orzechami. 3. Białko, cukier i sok z cytryny utrzyj na polewę. Połową posmaruj wierzch tortu. Resztę rozdziel na 3 części, wymieszaj z kakao i barwnikami. Przełóż do papierowych rożków i narysuj na torcie ślimaka.
100 minut • 12 porcji • 305 kcal/porcja • 4 zł/porcjaŹródło: Olivia