Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybka i prosta szarlotka po angielsku :) Ok 350 kcal w porcji.
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19181
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13007
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1637
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232059
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19181
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13007
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1637
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232059
Składniki
Obieram jabłka, wykrawam gniazda nasienne, kroję w nieduże cząstki. Dodaję połowę cukru, cynamon i ewentualnie rodzynki, mieszam i wykładam do naczynia żaroodpornego. Przykrywam folią aluminiową i wstawiam do nagrzanego piekarnika (160-170 stopni), niech się prażą.
Przesianą mąkę szybko wyrabiam palcami ze schłodzonym, rozdrobnionym masłem i pozostałym cukrem. Powinna powstać sypka kruszonka. Wyjmuję i odkrywam jabłka (można przemieszać, a młode jabłka powinny szybko zmięknąć), posypuję równomiernie kruszonką i wstawiam do piekarnika na kolejne ok. 15-20 minut albo do zrumienienia kruszonki. Upieczoną 'szarlotkę' podaję od razu na ciepło z lodami. Co mówi smok do smoka przed jedzeniem? "Smocznego" :)