Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Apple pie czyli typowa amerykańska szarlotka. Jest to proste w przygotowaniu kruche ciasto z jabłkowym nadzieniem.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10710
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4807
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 921
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9149
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1353
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10710
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4807
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 921
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9149
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1353
Składniki
Ciasto: Mąkę przesiewamy, dodajemy masło, które siekamy nożem, wsypujemy cukier i sól. Zagniatamy ciasto stopniowo dolewając wodę. Ciasto schładzamy w zamrażarce około 60 minut.
Nadzienie: Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i trzemy na tarce o dużych oczkach. Dusimy w garnku, w razie potrzeby podlewamy wodą, mieszamy z cukrem i cynamonem. Studzimy.
Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części. Jedną rozwałkowujemy i wykładamy na dno okrągłego naczynia żaroodpornego (lub tortownicy) wysmarowanego margaryną i wysypanego bułką tartą. Wykładamy uprażone jabłka. Drugą część ciasta rozwałkowujemy, radełkiem wycinamy paski, które układamy w kratkę na jabłkach. Ciasto wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika i pieczemy około 60 minut.