Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis to połączenie kilku pomysłów Gordona Ramsay'a. Ze względu na rozmiary mojej formy do tarty (średnica 28 cm) byłam zmuszona zrobić cały przepis na podwójnej porcji. Gdy pokazałam efekt mojemu mężowi to stwierdził że to taka babeczka gigant ;)
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2086
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 157
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1069
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1186
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12029
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2086
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 157
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1069
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1186
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12029
Składniki
Tarta: W mikserze masło utrzyj z cukrem, dodaj jajko i miksuj ok. 30 sek.. Wsyp mąkę i dalej ucieraj aż do uzyskania jednolitej masy. Całość wyłóż na blat posypaną mąką, uformuj płaski placek, zawiń w folię spożywczą i wsadź do lodówki na minimum 30 min.
Krem: Mleko, wanilię i łyżkę cukru postaw na gazie i zagotuj na silnym ogniu. W tym samym czasie w misce wymieszaj pozostały cukier z mąką kukurydzianą, dodaj żółtka i wymieszaj na gładką masę (ja użyłam miksera). Gdy mleko będzie gorące wyłącz gaz i wolnym strumieniem wlewaj do masy jajecznej cały czas mieszając i uważając by jajka się nie ścięły. Gdy wszystko połączy się na gładką masę wypłucz rondel i przelej przez sitko mieszankę do rondla, wstaw na gaz. Gotuj na bardzo wolnym ogniu cały czas mieszając aż do uzyskania gęstego kremu. Możesz go jeszcze raz przecedzić dla uzyskania gładkości. Gdy krem będzie stygł trzeba go co jakiś czas przemieszać żeby nie utworzył się kożuch.
Gdy krem już ostygnie ubij na sztywno śmietanę kremówkę. Krem wymieszaj trzepaczką żeby trochę go rozluźnić, dodaj do kremu śmietanę i wymieszaj na gładko. Odstaw do lodówki do schłodzenia.
Włącz piekarnik na 190 stopni (góra - dół). Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj je na grubość ok 0,5 cm i przełóż na formę do tarty. Ułożone ciasto przykryj folią aluminiową i wysyp na wierzch groch do obciążenia (ja nie miałam w domu więc ponakłuwałam ciasto widelcem i przykryłam folią). Wstaw ciasto do pieca i piecz ok. 20 min. Zdejmij folię i dopiecz ciasto ok. 5 min. do zrumienienia. Wyjmij upieczone ciasto i schłodź je (w formie) na kratce.
Borówki umyj i usuń (w miarę możliwości) wszystkie listki. Na ostudzone ciasto wyłóż krem i posyp całość borówkami. Najlepiej podawać mocno schłodzoną. Smacznego :-) Do kawy w sam raz.