Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche babeczki z mąki amarantusowej i pełnoziarnistej z owocowym nadzieniem i kruszonką
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2299
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3344
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1400
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2139
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2299
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3344
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1400
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2139
Składniki
Mąkę amarantusową i pszenną przesiewamy i mieszamy dokładnie ze sobą. Do mąki dodajemy posiekane na kawałki masło lub margarynę oraz żółtka i śmietanę. Szybko łączymy składniki. Ciasto odstawiamy do lodówki na minimum godzinę. W tym czasie kroimy śliwki na mniejsze kawałki i posypujemy je cynamonem i ewentualnie cukrem.
Ciastem wylepiamy foremki posmarowane odrobiną oliwy z oliwek. Układamy śliwki, a na wierzch ścieramy na tarce pozostałe ciasto. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 35 minut. Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.