Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne babeczki piernikowe z lekkim kremem. Okres świąteczny, to czas kiedy lubimy delektować się ciastem piernikowym. To pyszne korzenne ciasto najczęściej przygotowujemy w formie pierników lub pierniczków. Dzisiaj bardzo polecam Wam upieczenie z tego ciasta przepysznych babeczek, które pięknie zaprezentują się na waszych stolach. Możecie ozdobić je małymi pierniczkami.
Pychota. Polecam.
Odsłon: 488
Szybka do zrobienia. Smaczna. Polecam.
Odsłon: 14269
Ciasto palce lizać. A jesienią jest obowiązkowo do zrobienia. Polecam.
Odsłon: 6219
Pychota. Polecam.
Odsłon: 488
Szybka do zrobienia. Smaczna. Polecam.
Odsłon: 14269
Ciasto palce lizać. A jesienią jest obowiązkowo do zrobienia. Polecam.
Odsłon: 6219
Składniki
Zrobić babeczki: w misce utrzeć jajka z cukrem i solą. Do utartych jajek dodać kolejno, za każdym razem mieszając: miód, masło, mleko z octem, ekstrakt waniliowy, przyprawę do piernika i cynamon. Wszystkie składniki musza być o temperaturze pokojowej. Do dobrze wymieszanej masy przesiać mąkę z sodą. Całość wymieszać łyżką.
Tak przygotowane ciasto wylać do formy do babeczek, wyłożonej papierowymi papilotkami. Papilotki wypełnić do 3/4 ich wysokości. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku, w 180 st. C do suchego patyczka, około 15 – 20 minut. Funkcja piekarnika góra – dół. Upieczone babeczki wystudzić na kratce.
Kiedy babeczki stygną zrobić krem: bardzo miękkie masło utrzeć z serkiem. Kiedy masa będzie juz gładka i puszysta dodać do niej szczyptę soli, cynamon i cukier. Ucierać mikserem do rozpuszczenia cukru. Na koniec wlać śmietanę i ucierać do zgęstnienia kremu. Gotowym kremem ozdobić babeczki. Babeczki bardzo ładnie się prezentują ozdobione małymi pierniczkami.