Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne babeczki piernikowe z lekkim kremem. Okres świąteczny, to czas kiedy lubimy delektować się ciastem piernikowym. To pyszne korzenne ciasto najczęściej przygotowujemy w formie pierników lub pierniczków. Dzisiaj bardzo polecam Wam upieczenie z tego ciasta przepysznych babeczek, które pięknie zaprezentują się na waszych stolach. Możecie ozdobić je małymi pierniczkami.
Racuchy na kwaśnym mleku z jabłkami to pyszna i prosta propozycja niemal na k...
Odsłon: 827
Są to tosty, które mają w środku parówkę. Jest to przepyszny przepis i wielu...
Odsłon: 27
Janssons frestelse czyli zapiekanka, której nie można się oprzeć (a przynajmn...
Odsłon: 85
Przepis dnia
Karnawał nieodłącznie kojarzy się z pączkami. Najlepsze są oczywiście te domo...
Odsłon: 42739
Ciasto śnieżny puch to pyszne, lekkie ciasto bez pieczenia, które z pewnością...
Odsłon: 7347
Racuchy na kwaśnym mleku z jabłkami to pyszna i prosta propozycja niemal na k...
Odsłon: 827
Są to tosty, które mają w środku parówkę. Jest to przepyszny przepis i wielu...
Odsłon: 27
Janssons frestelse czyli zapiekanka, której nie można się oprzeć (a przynajmn...
Odsłon: 85
Przepis dnia
Karnawał nieodłącznie kojarzy się z pączkami. Najlepsze są oczywiście te domo...
Odsłon: 42739
Ciasto śnieżny puch to pyszne, lekkie ciasto bez pieczenia, które z pewnością...
Odsłon: 7347
Składniki
Zrobić babeczki: w misce utrzeć jajka z cukrem i solą. Do utartych jajek dodać kolejno, za każdym razem mieszając: miód, masło, mleko z octem, ekstrakt waniliowy, przyprawę do piernika i cynamon. Wszystkie składniki musza być o temperaturze pokojowej. Do dobrze wymieszanej masy przesiać mąkę z sodą. Całość wymieszać łyżką.
Tak przygotowane ciasto wylać do formy do babeczek, wyłożonej papierowymi papilotkami. Papilotki wypełnić do 3/4 ich wysokości. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku, w 180 st. C do suchego patyczka, około 15 – 20 minut. Funkcja piekarnika góra – dół. Upieczone babeczki wystudzić na kratce.
Kiedy babeczki stygną zrobić krem: bardzo miękkie masło utrzeć z serkiem. Kiedy masa będzie juz gładka i puszysta dodać do niej szczyptę soli, cynamon i cukier. Ucierać mikserem do rozpuszczenia cukru. Na koniec wlać śmietanę i ucierać do zgęstnienia kremu. Gotowym kremem ozdobić babeczki. Babeczki bardzo ładnie się prezentują ozdobione małymi pierniczkami.