Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na takie danie, a w twoim osiedlowym sklepie nie dostaniesz makaronu typu lasagne, wykorzystaj łatwiej dostępne tortille! Choć lasagne z tortilli smakuje nieco inaczej niż klasyczny wariat, wciąż jest to niezwykle smaczny posiłek.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5286
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 836
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11707
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5057
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1305
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5286
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 836
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11707
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5057
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1305
Składniki
Obierz cebulę i pokrój w kosteczkę. Przeciśnij przez praskę czosnek. Obierz marchewkę i zetrzyj na dużych oczkach tarki.
Rozgrzej w głębokiej patelni olej. Zeszklij na nim cebulę. Dodaj marchewkę i smaż, aż zmięknie. Pod koniec smażenia dodaj czosnek.
Dołóż na patelnię mięso. Wysmaż je, co pewien czas mieszając. Pod koniec smażenia posól.
Gdy z mięso się zarumieni i odparuje z niego woda, wlej na patelnię bulion. Duś mięso z warzywami do odparowania bulionu.
Wlej na patelnię passatę pomidorową. Dodaj przyprawy: zioła, obie papryki. Wymieszaj. Duś pod przykryciem (na wolnym ogniu) przez około 15 minut – aż sos zgęstnieje.
Dodaj do sosu łyżkę masła. Dopraw go do smaku solą i pieprzem. Ponownie wymieszaj.
Rozsmaruj niewielką ilość sosu na dnie wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy około 23-25 cm (dobierz do rozmiaru tortilli). Na sosie ułóż tortillę. Posmaruj ją cienko kolejną porcją sosu. Oprósz startym na drobnych oczkach tarki parmezanem. Na wierzchu ułóż drugą tortillę. Układaj składniki warstwami – do wyczerpania – kończąc na cienkiej warstwie sosu.
Wstaw tortownicę do piekarnika nagrzanego do 180°C. Zapiekaj przez 30 minut.
Przed podaniem udekoruj wierzchnią warstwę sosu, np. oprósz posiekaną natkę pietruszki. Możesz dodatkowo udekorować lasagne kleksem kwaśnej śmietany.