Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche babeczki z domową frużeliną wiśniową i opalaną bezą
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 847
Karmelowa panna cotta to deser, który łączy w sobie aksamitną konsystencję śm...
Odsłon: 819
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 73
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 847
Karmelowa panna cotta to deser, który łączy w sobie aksamitną konsystencję śm...
Odsłon: 819
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 73
Składniki
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy, wkładamy do woreczka i odstawiamy na godzinę do lodówki Ciasto wałkujemy. Szklanką wycinamy kółka. Blaszkę do muffinek smarujemy masłem lub olejem, i posypujemy bułką tartą. Kółka z ciasta układamy w otworach, dociskamy szklanką. Ewentualnie poprawiamy ręcznie. Pieczemy ok 20 minut w 180 stopniach. Wiśnie i cukier wsypujemy do garnka, dodajemy wodę, tak by zakryła dno. Skrobię ziemniaczaną rozpuszczamy w odrobinie wody. Gotujące wiśnie zagęszczamy skrobią - powstanie gęsty kisiel. Odstawiamy do wystygnięcia. Wodę gotujemy z cukrem. W tym samym czasie ubijamy białka. Gdy woda z cukrem uzyska temperaturę 120 stopni, wlewamy powoli do ubitych białek. Całość ubijamy do momentu aż beza wystygnie. Na kruche spody wykładamy frużelinę, następnie za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy bezę. Opalamy