Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Babeczki z marchewki"
Chrupiąca dymka to wspaniały dodatek do ziemniaków, kopytek, kaszy ale i kana...
Odsłon: 909
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 6588
Chrupiąca dymka to wspaniały dodatek do ziemniaków, kopytek, kaszy ale i kana...
Odsłon: 909
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 6588
Składniki
Ziemniaki wyszoruj starannie, opłucz pod bieżącą wodą i ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie (20 minut). Po ostudzeniu obierz.
Obrane marchewki umyj, zetrzyj na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Obrane ziemniaki przetrzyj przez sito. Dodaj roztopione masło, startą marchewkę, sok pomarańczowy, cukier oraz żółtka. Masę dokładnie wymieszaj.
Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Delikatnie wymieszaj z resztą składników.
Foremki na muffinki (silikonowe lub metalowe) posmaruj grubą warstwą tłuszczu i posyp bułką tartą (nie musisz tego robić, jeśli do foremek włożysz papierowe papilotki). Napełnij przygotowaną masą, oprósz odrobiną bułki.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni. Piecz około 30 minut. Jeśli chcesz przygotować deser w większej formie, piecz 15-20 minut dłużej. Podawaj na stół po przestudzeniu.Źródło: Świat kobiety