Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Babeczki z morelami"
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3966
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415464
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2566
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3966
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415464
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2566
Składniki
Płaty francuskiego ciasta ułóż jeden na drugim. Połóż je na stolnicy oprószonej mąką. Lekko rozwałkuj. Placek potnij na 12 kwadratów. Foremkę do muffinek posmaruj tłuszczem. Wgłębienia wylep kwadracikami ciasta.
Spody ponakłuwaj widelcem. Brzegi ciasta posmaruj roztrzepanym żółtkiem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220 st. Piecz ok. 10 minut. W tym czasie morele osącz, pokrój na duże kawałki. Z pomarańczy wyciśnij sok.
Owoce włóż do garnka. Zalej sokiem. Dodaj rdzeń wanilii oraz miód. Zagotuj. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z odrobiną wody, wlej do moreli, mieszając, gotuj dalej jeszcze minutę. Przestudź.
Do przygotowanych spo dów nałóż morelowe nadzienie. Ew. babeczki posyp posiekanymi migdałami zrumienionymi na patelni bez tłuszczu.Źródło: Tina