Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna, tania i szybka w przygotowaniu babka budyniowa toffi. Idealna na świąteczny stół czy po prostu do weekendowej kawy czy herbaty. Dzięki dodatkowi budyniu o smaku toffi ma przyjemny aromat i jest bardzo krucha. Dla podkręcania smaku możecie dodać do ciasta dodatkowo 2-3 łyżki masy kajmak lub posmarować nią wierzch babki.
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 90
Dzisiaj danie z podrobów czyli ozorki w sosie chrzanowym , danie proste i łat...
Odsłon: 68
Mega proste w przygotowaniu ciasto. Jeśli mamy w domu banany i wszystkie pods...
Odsłon: 519
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 90
Dzisiaj danie z podrobów czyli ozorki w sosie chrzanowym , danie proste i łat...
Odsłon: 68
Mega proste w przygotowaniu ciasto. Jeśli mamy w domu banany i wszystkie pods...
Odsłon: 519
Składniki
Piekarnik nagrzać do temp. 175 stopni (grzałka góra-dół). Formę na babkę (25 cm średnicy) wysmarować masłem i wysypać mąką. Mąkę z proszkiem przesiać.
W misce umieścić jajka i zacząć ubijać, stopniowo dosypując cukier z cukrem waniliowym. Kiedy masa będzie puszysta i jasnożółta dolać olej i zmiksować. Dodać budynie i stopniowo dodawać mąkę cały czas miksując. Ciasto przelać do formy i piec przez ok. 45 minut lub do suchego patyczka. Babkę lekko wystudzić i wyjąć z formy. Studzić na kratce.
W rondlu podgrzać śmietanę, wyłączyć gaz i dodać posiekaną czekoladę. Odczekać ok. minuty i wymieszać całość do połączenia, najlepiej za pomocą trzepaczki. Babkę polać polewą i udekorować malinami, truskawkami, cukrem toffi i czekoladowymi jajeczkami.