Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta babka czekoladowa z kakao to bogate ciasto pokryte wyśmienitą polewą. Babka jest na tyle łatwa, by móc przygotowywać ją codziennie, ale też niezwykle smaczna, więc można ją upiec na rodzinną uroczystość.
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 37
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 342
Rzodkiewki najczęściej zajadamy chrupiące jako dodatek do kanapek lub sałatek...
Odsłon: 67
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 133
Mało kto nie nie lubi burgerów albo hamburgerów, a ja chociaż nie przepadam a...
Odsłon: 176
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 37
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 342
Rzodkiewki najczęściej zajadamy chrupiące jako dodatek do kanapek lub sałatek...
Odsłon: 67
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 133
Mało kto nie nie lubi burgerów albo hamburgerów, a ja chociaż nie przepadam a...
Odsłon: 176
Składniki
Zacznij przygotowanie ciasta. W garnku umieść zaparzoną kawę, sypkie kakao oraz masło i podgrzewaj, aż się rozpuści. Następnie wymieszaj, aby masa była gładka. Zdejmij z ognia i odczekaj, aż masa ostygnie do temperatury pokojowej.
Do miski wsyp cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól i przesianą mąkę i wymieszaj. Gdy masa czekoladowa przestygnie, zacznij (stopniowo) dodawać do niej mieszankę sypkich składników i miksuj do uzyskania gładkiej masy. Zbierz też składniki z dna i boków naczynia i wymieszaj dokładnie. Następnie dodaj jajka, śmietanę lub jogurt i wymieszaj.
Do natłuszczonej masłem foremki (ok. 23 cm) wlej masę czekoladową i piecz 45-55 minut w 180°C do uzyskania suchego patyczka. Następnie wyjmij babkę, odczekaj 10-15 minut, wyjmij z formy i pozwól całkowicie ostygnąć. W tym czasie możesz przygotować polewę. 150 g czekolady i śmietanę umieść w garnku i podgrzewaj na delikatnym ogniu, by czekolada się rozpuściła. Wymieszaj polewę i polej nią ostygłą babkę. Wierzch posyp resztą posiekanej czekolady.