Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta babka czekoladowa z kakao to bogate ciasto pokryte wyśmienitą polewą. Babka jest na tyle łatwa, by móc przygotowywać ją codziennie, ale też niezwykle smaczna, więc można ją upiec na rodzinną uroczystość.
Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...
Odsłon: 10078
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9118
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6478
Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...
Odsłon: 10078
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9118
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6478
Składniki
Zacznij przygotowanie ciasta. W garnku umieść zaparzoną kawę, sypkie kakao oraz masło i podgrzewaj, aż się rozpuści. Następnie wymieszaj, aby masa była gładka. Zdejmij z ognia i odczekaj, aż masa ostygnie do temperatury pokojowej.
Do miski wsyp cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól i przesianą mąkę i wymieszaj. Gdy masa czekoladowa przestygnie, zacznij (stopniowo) dodawać do niej mieszankę sypkich składników i miksuj do uzyskania gładkiej masy. Zbierz też składniki z dna i boków naczynia i wymieszaj dokładnie. Następnie dodaj jajka, śmietanę lub jogurt i wymieszaj.
Do natłuszczonej masłem foremki (ok. 23 cm) wlej masę czekoladową i piecz 45-55 minut w 180°C do uzyskania suchego patyczka. Następnie wyjmij babkę, odczekaj 10-15 minut, wyjmij z formy i pozwól całkowicie ostygnąć. W tym czasie możesz przygotować polewę. 150 g czekolady i śmietanę umieść w garnku i podgrzewaj na delikatnym ogniu, by czekolada się rozpuściła. Wymieszaj polewę i polej nią ostygłą babkę. Wierzch posyp resztą posiekanej czekolady.