Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Babka czekoladowo-bakaliowa"
Polecam.
Odsłon: 294
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 88
Polecam.
Odsłon: 294
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 88
Składniki
Oddziel białka od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę. Przesianą mąkę wymieszaj z sodą, kakao oraz cynamonem.
Miękką margarynę utrzyj z cukrem na puszystą masę. Następnie, nie przerywając ucierania, dodawaj po jednym żółtku, po łyżce mleka oraz suchych składników.
Potem dodaj dżem porzeczkowy oraz posiekane bakalie. Mieszaj tak długo, aż dobrze się połączą. Na koniec dodaj pianę z białek i całość delikatnie wymieszaj łyżką
Foremkę do babki posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Wlej do niej ciasto. Piecz w temp. 180° C przez ok. 60 minut do tzw. suchego patyczka. Wystudź w uchylonym piekarniku.
Przygotuj lukier. Do miseczki przesiej cukier puder, dodaj rum oraz sok z cytryny. Utrzyj na gładką masę, aby w lukrze nie było grudek. Wystudzoną babkę polej przygotowanym lukrem. Odstaw do zastygnięcia.
80 minut, Porcja: 350 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie