Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Babka drożdżowa z rodzynkami"
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 56
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 90
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5951
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 56
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 90
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5951
Składniki
Przepis przysłała Katarzyna Janeczko z Zamościa
Mleko podgrzej. Drożdże pokrusz, dodaj łyżkę cukru i 4 łyżki mąki. Stopniowo wlewaj mleko, mieszając. Odstaw do wyrośnięcia. Mąkę przesiej, dodaj cukier, cukier waniliowy i drożdże, wymieszaj. Margarynę stop, ostudź. Jajko i dwa żółtka roztrzep. Dodaj do ciasta, wyrób, dodając stopniowo margarynę. Przykryj, odstaw w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi objętość.
Rodzynki zalej gorącą wodą, dodaj aromat. Gdy napęcznieją, osusz, oprósz mąką. Ciasto ponownie wyrób, dodaj rodzynki i migdały. Wlej do formy do babki, odstaw do wyrośnięcia. Piecz 35-40 minut w temp. 180°C. Ostudź. Pozostałe białka ubij z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Obficie polukruj babę.Źródło: Chwila dla Ciebie