Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyczne, delikatne ciasto drożdżowe o cytrynowym aromacie, z dużą ilością rodzynek, pieczone w tradycyjnej foremce do babek lub zwykłej keksówce. Można ją zjeść samą lub z masłem i konfiturą. Dzieci uwielbiają ją z nutellą. Na wielkanocne święta idealna.
Oponki dubajskie to deser, który zainspirowała popularność czekolady dubajski...
Odsłon: 728
Prosty, łatwy w przygotowaniu , puszysty i smaczny sernik na sobotnie popołud...
Odsłon: 198
Sernik cytrynowy to deser o wyjątkowo delikatnej konsystencji i orzeźwiającym...
Odsłon: 45
Cenisz szybko przygotowane desery? Nie lubisz ociekających tłuszczem wypieków...
Odsłon: 2271
Oponki dubajskie to deser, który zainspirowała popularność czekolady dubajski...
Odsłon: 728
Prosty, łatwy w przygotowaniu , puszysty i smaczny sernik na sobotnie popołud...
Odsłon: 198
Sernik cytrynowy to deser o wyjątkowo delikatnej konsystencji i orzeźwiającym...
Odsłon: 45
Cenisz szybko przygotowane desery? Nie lubisz ociekających tłuszczem wypieków...
Odsłon: 2271
Składniki
Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Mleko można lekko podgrzać, aby było ciepłe. Masło roztopić, niech się studzi
Najpierw robimy rozczyn, czyli do dużej miski dajemy 1/2 szklanki mleka, łyżkę cukru, wkruszamy drożdże i dodajemy 2 łyżki mąki. Wszystko dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 min. do wyrośnięcia. Następnie namaczamy rodzynki w ciepłej wodzie, aż rozmiękną i ścieramy na tarce skórkę z cytryny. Kiedy rozczyn wyrośnie, wbijamy do niego jajko, dodajemy pozostały cukier, wlewamy resztę mleka, przesiewamy mąkę i wrzucamy skórkę cytrynową. W pierwszej fazie wszystko mieszamy drewnianą łyżką lub pałką, do połączenia składników. Potem wyrabiamy ciasto rękami do momentu, aż zacznie odchodzić od miski. Na tym etapie dodajemy tłuszcz i wtłaczamy go rękami do ciasta. Kiedy ciasto będzie zwarte i lśniące dodajemy rodzynki obtoczone w mące. Odstawiamy wyrobioną babkę w misce, przykrytej ściereczką, na godzinę( zawsze w ciepłe miejsce, bez przeciągu, inaczej nie wyrośnie odpowiednio). Kiedy podwoi swoją objętość „przebijamy” ciasto, czyli jeszcze raz wyrabiamy je, ale tym razem już krótko na podsypanej mąką stolnicy lub blacie kuchennym. Formujemy wałek długości keksówki (foremkę o wymiarach 35×12 cm wykładamy papierem do pieczenia bądź dobrze natłuszczamy) lub układamy w tradycyjnej foremce z kominem, znowu odstawiamy w ciepłe miejsce, tym razem tylko na 15 – 20 min, aby trochę podrosło. Po tym czasie wierzch ciasta smarujemy lekko żółtkiem roztrzepanym z odrobiną wody i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 50 – 55 minut.
Upieczone ciasto wyjmujemy z pieca. Kiedy trochę przestygnie wyjmujemy je z formy na kratkę kuchenną do całkowitego ostygnięcia. Na koniec posypujemy cukrem pudrem.