Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest puszytsta i smaczna.
Polecam. Zwykła bułeczka. Wybornie smakuje z kubkiem mleka.
Odsłon: 97
Sałatka z szynką i selerem, bez ziemniaków. Lekka oryginalna sałatka z jarzyn...
Odsłon: 185
Makaron z kurczakiem i jarmużem. Pożywne i smaczne danie z makaronu z mięsem...
Odsłon: 105
Delikatne mięso, z pysznym i aromatycznych sosem. Danie proste do przygotowan...
Odsłon: 112
Żeby sobie trochę poprawić humor i rozgrzać w coraz chłodniejsze wieczory pol...
Odsłon: 105
Polecam. Zwykła bułeczka. Wybornie smakuje z kubkiem mleka.
Odsłon: 97
Sałatka z szynką i selerem, bez ziemniaków. Lekka oryginalna sałatka z jarzyn...
Odsłon: 185
Makaron z kurczakiem i jarmużem. Pożywne i smaczne danie z makaronu z mięsem...
Odsłon: 105
Delikatne mięso, z pysznym i aromatycznych sosem. Danie proste do przygotowan...
Odsłon: 112
Żeby sobie trochę poprawić humor i rozgrzać w coraz chłodniejsze wieczory pol...
Odsłon: 105
Składniki
Prawdziwa Babka Drożdżowa w sam raz na Święta Wielkanocne. PYSZNA. Jej przygotowanie nie zajmuje dużo czasu- czas oczekiwania tylko na wyrośnięcie Zrobić zaczyn z drożdży- mleko + cukier+ drożdże+ 4 łyżki (tej z 3 szklanek). Poczekać aż zacznie rosnąć. Dodać do zaczynu resztę mąki+żółtka+masło roztopione ostudzone+sól+aromat. Zagnieść. Będzie dosyć klejące ale takie ma być. Na koniec dołożyć rodzynki. Przykryć ściereczka czekać aż urośnie. Wyrobić po wyrośnięciu przez chwilkę. Przełożyć do wysmarowanej blaszki masłem i posypanej kaszą manną lub bułką tarta z kominem do babek. Blaszka około 23 cm. Ciasto nie powinno przekroczyć polowy wysokości blaszki w tym momencie. Jak zostanie wam ciasta zróbcie 2 babę jak pierwsza się upiecze. Poczekać aż urośnie pod sam brzeg blaszki. Im lepiej urośnie tym bardziej puszysta i mięciutka. Piec ok 30 min 170 stopni, do suchego patyczka. Jak będzie się szybko rumienić na wierzchu można przykryć papierem do pieczenia. Nie przekraczajcie zbyt czasu pieczenie bo będzie sucha baba:) a tak to jest pyszna puszysta babka. Posmarować lukrem-pół szklanki cukru pudry 2 łyżki wrzątku rozetrzeć. Czerwony lukier uzyskałam po dodaniu barwnika spożywczego do lukru białego. POLECAM!! Dużo piekę!