Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie i zapraszam na babkę drożdżową z rodzynkami. Babka jest przepyszna, puszysta i delikatna jak puszek Polecam wypróbować przepis, bo naprawdę warto, a przygotowanie samej babki jest wyjątkowe proste i mało pracochłonne.
babkę upiekłam w foremce o średnicy 24 cm
Danie obiadowe dla smakoszy owoców morza.
Odsłon: 12
Zupa grzybowa z grzankami to pyszna propozycja, nieco inna od wszystkich wcze...
Odsłon: 1084
Danie obiadowe dla smakoszy owoców morza.
Odsłon: 12
Zupa grzybowa z grzankami to pyszna propozycja, nieco inna od wszystkich wcze...
Odsłon: 1084
Składniki
Najpierw przygotuję rozczyn, do miski rozkruszam drożdże, dodaję około łyżeczki cukru, około 100 mililitrów letniego mleka oraz około pół szklanki mąki. Mieszam, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut, tak żeby drożdże zaczęły pracować.
Po około 15 minutach: Ciasto możemy przygotować łyżką, mikserem lub robotem. Do rozczynu dodaję pozostałe mleko, cukier, mąkę, otartą skórkę z cytryny, cukier waniliowy, żółtka, szczyptę soli i mieszam żeby składniki wstępnie się połączyły. Następnie dodaję roztopione i przestudzone masło i mieszam łyżką przez kilka minut, tak żeby ciasto stało się gładkie i jednolite. Na sam koniec dodaję rodzynki i dokładnie mieszam.
Miskę z ciastem nakrywam folią spożywczą i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut. Jeżeli w kuchni jest chłodno, to miskę możemy wstawić do nagrzanego piekarnika do około 30°C.
Po 30 minutach: Foremkę w której będę piekła babkę, smaruję masłem i oprószam mąką, dzięki temu babka nie przywrze do foremki. Wyrośnięte ciasto przekładam do foremki, foremkę nakrywam folią i odstawiam jeszcze na 30 minut w ciepłe miejsce, żeby ciasto wyrosło.
Pieczenie babki: Foremkę z ciastem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170°C na drugą od dołu półkę i piekę około 35 minut, do suchego patyczka. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez termoobiegu. Podczas pieczenia jeżeli góra szybko ciemnieje, to nakrywam foremkę papierem do pieczenia i nadal piekę. Upieczoną babkę od razu wyjmuję z piekarnika, wybijam z foremki i dostawiam do wystudzenia.
Przygotowanie lukru: Babkę możemy oprószyć cukrem pudrem, polać polewą czekoladową lub lukrem, ja udekoruje ją lukrem i kandyzowaną skórką pomarańczy. Do miseczki daję wodę, sok z cytryny i stopniowo cukier puder, cały czas ucierając. Lukier powinien mieć konsystencję dość gęstą aby za bardzo nie spływał z babki. Gotowym lukrem polewam babkę, dekoruję skórką i odstawiam do zastygnięcia lukru. Babka drożdżowa jest gotowa, życzę udanego wypieku i smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa