Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna , puszysta i lekko wilgotna babka kajmakowa idealna na święta , możesz ją również upiec w keksówce .
Świetna i zdrowa pasta do smarowania chleba. Pieczone warzywa i prażone pestk...
Odsłon: 3019
Prosty do upieczenia, smaczny, utrzymujący długo świeżość chleb pieczony na s...
Odsłon: 194
Świetna i zdrowa pasta do smarowania chleba. Pieczone warzywa i prażone pestk...
Odsłon: 3019
Prosty do upieczenia, smaczny, utrzymujący długo świeżość chleb pieczony na s...
Odsłon: 194
Składniki
Masę kajmakową , mleko i masło włóż do rondelka i podgrzej do rozpuszczenia. Zostaw do ostygnięcia Żółtka oddziel od białek . Żółtka ubij z cukrem i szczyptą soli do białości , dodaj przestudzoną masę kajmakową, a następnie przesiane obie mąki , proszek i sodę . Na koniec dodaj ubitą pianę z białek .
Silikonową formę na babkę posmaruj cienko olejem za pomocą pędzelka . Wlej ciasto kajmakowe i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st . Piecz około 35 minut lub do suchego patyczka .
Składniki na polewę podgrzej w rondelku do rozpuszczenia i połączenia składników . Polej polewà wystudzoną babkę .