Miękka, delikatna, aromatyczna babka o smaku kawy, oblana polewą z białej czekolady i dodatkowo polewą o smaku kawy. Jeśli lubicie smak kawy, to konieczne spróbujcie. Piekłam w keksówce 31x11
Babka kawowa
Składniki
Ciasto
- 1 kostka masła (200 g.)
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego (miałam swojski)
- 5 jajek
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej (szklanka 230 ml.)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżki gorącej wody
Polewa
- 100 g. białej czekolady
- 50 g. śmietanki 30 %
Dodatkowo
- 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżeczki śmietanki 30 %
Składniki
Ciasto
- 1 kostka masła (200 g.)
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego (miałam swojski)
- 5 jajek
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej (szklanka 230 ml.)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżki gorącej wody
Polewa
- 100 g. białej czekolady
- 50 g. śmietanki 30 %
Dodatkowo
- 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżeczki śmietanki 30 %

Etapy przygotowania
Kawę wymieszać z gorącą wodą, tak żeby się rozpuściła i odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać jajka i zmiksować. Następnie wsypać mąkę, proszek do pieczenia i wlać kawę. Zmiksować do połączenia składników. Tak przygotowane ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec 55-60 minut.

Wystudzone ciasto udekorować polewą. Śmietankę podgrzać, dodać czekoladę połamaną na kawałki i mieszać, aż czekolada się rozpuści. Połowę polewy wylać na ciasto. Do reszty polewy dodać 1/2 łyżeczki kawy i 2 łyżeczki śmietanki. Podgrzać i mieszać, aż kawa się rozpuści. Chwilę to potrwa, trzeba cierpliwie mieszać. Gdyby było za gęste, to można dodać jeszcze łyżeczkę śmietanki.

Przepis w Waszym wykonaniu (5)


Komentarze do przepisu (5)
Ostatnio komentowane przepisy

Pyszne danie z brukselki i innych pieczonych warzyw z dodatkiem boczku z kasz...
Odsłon: 184

Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 587

Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 628
Ostatnio komentowane przepisy

Pyszne danie z brukselki i innych pieczonych warzyw z dodatkiem boczku z kasz...
Odsłon: 184

Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 587

Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 628



Składniki
- 1 kostka masła (200 g.)
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego (miałam swojski)
- 5 jajek
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej (szklanka 230 ml.)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżki gorącej wody
- 100 g. białej czekolady
- 50 g. śmietanki 30 %
- 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżeczki śmietanki 30 %
Kawę wymieszać z gorącą wodą, tak żeby się rozpuściła i odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać jajka i zmiksować. Następnie wsypać mąkę, proszek do pieczenia i wlać kawę. Zmiksować do połączenia składników. Tak przygotowane ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec 55-60 minut.
Wystudzone ciasto udekorować polewą. Śmietankę podgrzać, dodać czekoladę połamaną na kawałki i mieszać, aż czekolada się rozpuści. Połowę polewy wylać na ciasto. Do reszty polewy dodać 1/2 łyżeczki kawy i 2 łyżeczki śmietanki. Podgrzać i mieszać, aż kawa się rozpuści. Chwilę to potrwa, trzeba cierpliwie mieszać. Gdyby było za gęste, to można dodać jeszcze łyżeczkę śmietanki.
Dolaczam sie bez zastanowienia do tego "ole" ponizej :) Super sposób na przydzenie wytróbki.
Pycha, cieleca watrobka i posmakiem koniaku!
Pyszne danie ;-D
Smaczna i procentowa wątróbka,mąż byłby zadowolony.:)
Bardzo ciekawy pomysł na wątróbkę.