Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Babka krakowska z kaszą"
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 76
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2799
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 76
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2799
Składniki
Do miski wsyp kaszę krako wską, cukier, szczyptę soli, skórkę otartą z cytryny. Wlej śmietanę oraz rum (niekoniecznie), włóż masło. Ucieraj lub miksuj tak długo, aż się połączą.
Formę do bab, najlepiej z kominem, posmaruj tłuszczem, posyp bułką tartą. Włóż masę, wyrównaj wierzch. Piecz ok. 35 min w temp. 160°C. Jeszcze gorącą, wyjmij z foremki i wyłóż na talerz. Posyp od razu cukrem pudrem, podaj z dżemem lub konfiturami, np. wiśniowymi. Zamiast do dużej formy na baby możesz masę rozłożyć do maleńkich foremek. Ale wówczas czas pieczenia jest krótszy.
Taką samą babę z kaszy krakowskiej możesz przygotować do dań mięsnych. Wystarczy, jeśli zrezygnujesz z cukru, alkoholu i skórki cytrynowej, a masę przyprawisz solą, pieprzem, ziołami.
Taka baba wspaniałe smakuje z duszonym mięsem albo polana sosami, np. grzybowym lub pomidorowym.
<strong>Henryk Grzywna z Chełma</strong>
Porcje 8. 60 min. Cena 1,10 zł. Kalorie 274 kcal.Źródło: Takie jest życie