Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Babka kukurydziano-migdałowa"
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 6
Makaron razowy z indykiem, brokułem i suszonymi pomidorami w delikatnym i kre...
Odsłon: 8
Tym razem jedna z moich ulubionych zup: pomidorowa z ziemniakami, której nie...
Odsłon: 95
Próbowaliście kiedyś palonej białej czekolady? Jeśli nie, to koniecznie music...
Odsłon: 35
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 6
Makaron razowy z indykiem, brokułem i suszonymi pomidorami w delikatnym i kre...
Odsłon: 8
Tym razem jedna z moich ulubionych zup: pomidorowa z ziemniakami, której nie...
Odsłon: 95
Próbowaliście kiedyś palonej białej czekolady? Jeśli nie, to koniecznie music...
Odsłon: 35
Składniki
Czas przygotowania: 55 minut. 1 porcja: 220 kcal. Cena porcji: 1 zł
Jajka wbij do metalowej miseczki. Dodaj cukier oraz szczyptę soli. Miseczkę postaw nad garnkiem z parującą wodą. Mikserem ubijaj jajka z cukrem, aż masa będzie puszysta i jasnokremowa. Uważaj przy tym, by temperatura wody w garnku nie była zbyt wysoka, bo jajka się zetną.
Masę jajeczną zdejmij z kąpieli wodnej, ubijaj jeszcze chwilę, aby zupełnie wystygła. Mąkę kukurydzianą wymieszaj z proszkiem do pieczenia i migdałami. Następnie porcjami domieszaj do masy jajecznej. Dolej alkohol albo zapach do ciasta. Delikatnie wymieszaj ciasto łyżką.
Dużą formę z kominkiem dobrze wysmaruj masłem. Oprósz mie lonymi migdałami (ew. tartą bułką lub kaszą manną). Nałóż przygotowane ciasto. Biszkopt wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Piecz ok. 40 minut. Upieczone ciasto wystudź w foremce, potem delikatnie wyjmij.
Przed podaniem ciasto oprósz cukrem pudrem wymieszanym z wanilią. Tak przygotowany biszkopt dodatkowo możesz ponakłuwać i nasączyć ponczem z soku owocowego oraz likieru migdałowego.Źródło: Tina