Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wielkanocna babka marchewkowa z lekką nutą pomarańczy, aromatyczna, wilgotna i delikatna. Bardzo prosta w przygotowaniu jak większość babek. Na świątecznym stole prezentuje się doskonale.
Placki twarogowe to bardzo smaczne, proste w przygotowaniu danie, które można...
Odsłon: 4722
Placki twarogowe to bardzo smaczne, proste w przygotowaniu danie, które można...
Odsłon: 4722
Składniki
Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej! Formę do babek o dowolnym wzorze i 24 cm średnicy dokładnie smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski i odkładamy na bok.
Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach, również odkładamy na bok. Do misy miksera wbijam całe jajka, dajemy szczyptę soli i zaczynamy ubijać całość, aż lekko się spieni. Wsypujemy cukier i cukier wanilinowy, zwiększamy obroty miksera do maksimum. Ubijamy masę jajeczną 5-6 minut, aż się doskonale napuszy i zbieleje. Wlewamy sok pomarańczowy, olej. Następnie zmniejszamy obroty na średnie i wsypujemy po dwie łyżki mąki z proszkiem. Miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Na koniec dodajemy do ciasta marchew i skórkę z pomarańczy i mieszamy już całość łopatką silikonową. Przelewamy ciasto do formy. Wstawiamy do nagrzanego do 180 °C piekarnika (góra-dół bez termoobiegu). Pieczemy babkę 40-50 minut (do suchego patyczka).
Gotową babkę wyjmujemy z piekarnika, jeszcze ciepłą ostrożnie wyciągamy z formy i dostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Lukier ucieramy w miseczce i polewamy nim babkę, Dekorujemy skórką kandyzowaną. Babka marchewkowa z nutą pomarańczy gotowa