Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babeczka jest mięciutka i bardzo, bardzo smaczna. Serdecznie polecam.
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 121
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 70
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 742
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 355
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 121
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 70
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 742
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 355
Składniki
Białka oddzielić od żółtek i ubić mikserem na sztywno ze szczyptą cukru. W oddzielnym naczyniu dokładnie wymieszać trzepaczką żółtka z cukrem, ekstraktem waniliowym i olejem. Następnie dodać starta marchewkę i nadal mieszać. Dodawać powoli przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Następnie wrzucić orzechy i wszystko dokładnie wymieszać. Na koniec delikatnie wmieszać ubite białka. Całą masę przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wymiary keksówki 10x30 cm. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 st. C. 45-50 minut. Sprawdzać patyczkiem czy babka już się upiekła. Po upieczeniu i wystudzeniu polać polewą utartą z soku z cytryny i cukru pudru. Przyozdobić orzechami.