Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis zasięgnięty z księgi "Kuchnia Polska". Ciasto znika w jedną chwilę. czasem warto sięgać do starych, dobrych przepisów.
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 486
Przepis dnia
Ciasto szpinakowe jest znane we wszystkich krajach sródziemnomorskich. Grecja...
Odsłon: 8914
Kremowy serek kanapkowy o smaku jakim można sobie zamarzyć.
Odsłon: 4427
Zapiekanka na ciepło i jako przekąska na zimno.
Odsłon: 131
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 510
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 486
Przepis dnia
Ciasto szpinakowe jest znane we wszystkich krajach sródziemnomorskich. Grecja...
Odsłon: 8914
Kremowy serek kanapkowy o smaku jakim można sobie zamarzyć.
Odsłon: 4427
Zapiekanka na ciepło i jako przekąska na zimno.
Odsłon: 131
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 510
Składniki
Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy kolejno oddzielone od białek żółtka. Mąkę mieszamy z proszkiem i dodajemy do masy wraz z mlekiem. Z białek ubijamy sztywną pianę ze szczyptą soli. Powstałą masę dzielimy w stosunku 1/3 do 2/3. Do 1/3 dodajemy kakao i alkohol oraz olejek rumowy. Do pozostałej, białej masy, olejek migdałowy i garść migdałów ( z migdałów można zrezygnować) W wysmarowaną tłuszczem i bułką tartą formę na babę z kominem kładziemy kolejno, zaczynając od jasnej masy, ciemną, jasną, ciemną i tak do wykończenia masy.
Wkładamy do piekarnika na 180-190 stopni na 40 minut. Jeśli po 40 minutach i sprawdzeniu patyczkiem czy ciasto jest suche, wyciągamy. Po 15 minutach wyjmujemy ciasto z formy, posypujemy cukrem pudrem i czekamy aż wystygnie.