Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis zasięgnięty z księgi "Kuchnia Polska". Ciasto znika w jedną chwilę. czasem warto sięgać do starych, dobrych przepisów.
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 3347
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154620
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 996
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 398
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 3347
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154620
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 996
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 398
Składniki
Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy kolejno oddzielone od białek żółtka. Mąkę mieszamy z proszkiem i dodajemy do masy wraz z mlekiem. Z białek ubijamy sztywną pianę ze szczyptą soli. Powstałą masę dzielimy w stosunku 1/3 do 2/3. Do 1/3 dodajemy kakao i alkohol oraz olejek rumowy. Do pozostałej, białej masy, olejek migdałowy i garść migdałów ( z migdałów można zrezygnować) W wysmarowaną tłuszczem i bułką tartą formę na babę z kominem kładziemy kolejno, zaczynając od jasnej masy, ciemną, jasną, ciemną i tak do wykończenia masy.
Wkładamy do piekarnika na 180-190 stopni na 40 minut. Jeśli po 40 minutach i sprawdzeniu patyczkiem czy ciasto jest suche, wyciągamy. Po 15 minutach wyjmujemy ciasto z formy, posypujemy cukrem pudrem i czekamy aż wystygnie.