Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis zasięgnięty z księgi "Kuchnia Polska". Ciasto znika w jedną chwilę. czasem warto sięgać do starych, dobrych przepisów.
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 31
Ekspresowa przekąska pełna smaku.
Odsłon: 18
Dzisiaj danie z podrobów czyli ozorki w sosie chrzanowym , danie proste i łat...
Odsłon: 25
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 31
Ekspresowa przekąska pełna smaku.
Odsłon: 18
Dzisiaj danie z podrobów czyli ozorki w sosie chrzanowym , danie proste i łat...
Odsłon: 25
Składniki
Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy kolejno oddzielone od białek żółtka. Mąkę mieszamy z proszkiem i dodajemy do masy wraz z mlekiem. Z białek ubijamy sztywną pianę ze szczyptą soli. Powstałą masę dzielimy w stosunku 1/3 do 2/3. Do 1/3 dodajemy kakao i alkohol oraz olejek rumowy. Do pozostałej, białej masy, olejek migdałowy i garść migdałów ( z migdałów można zrezygnować) W wysmarowaną tłuszczem i bułką tartą formę na babę z kominem kładziemy kolejno, zaczynając od jasnej masy, ciemną, jasną, ciemną i tak do wykończenia masy.
Wkładamy do piekarnika na 180-190 stopni na 40 minut. Jeśli po 40 minutach i sprawdzeniu patyczkiem czy ciasto jest suche, wyciągamy. Po 15 minutach wyjmujemy ciasto z formy, posypujemy cukrem pudrem i czekamy aż wystygnie.