Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka mazurska pochodząca z rejonów Warmii i Mazur charakteryzuje się prostotą i wyjątkowym smakiem. Zawdzięcza to dodatkowi twarogu oraz samym żółtkom, co sprawia również, że wypiek jest miękki, wilgotny i rozpływa się w ustach. Babka jest jednocześnie idealnie słodka, ale też cechuje się tą klasyczną, lekko kwaskowatą i wytrawną nutą twarogu. Będzie idealna na święta Wielkiej Nocy i nie tylko.
średnica formy: 22 cm
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
Odsłon: 167
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
Odsłon: 167
Składniki
Masło rozpuść na średnim ogniu i odstaw do ostudzenia.
Drożdże rozrób z 2 łyżkami cukru, 2 łyżkami mąki i 3 łyżkami ciepłego mleka. Odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.
Do dużej miski włóż pozostałe mąkę, cukier, zmielony twaróg, żółtka i ewentualnie rodzynki według swoich upodobań. Dolej ciepłe mleko oraz zaczyn drożdżowy. Całość wymieszaj na gładkie ciasto, a następnie odstaw je w ciepłe miejsce na ok. 1-2 godziny.
Formę do babki z kominem o średnicy 22 cm wysmaruj dobrze masłem i posyp bułką tartą. Wlej do niej ciasto i pozostaw na kolejne 60 minut.
Babkę mazurską wstaw do piekarnika nastawionego na 180 st. Celsjusza i piecz ją przez 45-55 minut, do suchego patyczka.
Gotowy wypiek wyjmij i pozostaw do przestudzenia, a następnie usuń formę. Babkę posyp obficie cukrem pudrem.
Resztki przechowuj w szczelnym pojemniku, w temperaturze pokojowej. Zużyj w ciągu 5 dni.