Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Babka migdałowa"
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 177
To jest sposób,w jaki przygotowuję wywar do zup z wszelkich pieczonych mięs....
Odsłon: 78
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 177
To jest sposób,w jaki przygotowuję wywar do zup z wszelkich pieczonych mięs....
Odsłon: 78
Składniki
Drożdże rozetrzyj z 1 łyżką cukru pudru. Mleko zagotuj. Do miski wsyp 2/3 mąki, wlej wrzące mleko, wymieszaj. Odstaw na kilka minut do przestygnięcia. Potem dodaj drożdże. Zaczyn odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce. Masło stop, przestudź.
Żółtka utrzyj z 5 dag cukru pudru, połącz z zaczynem. Dodaj resztę mąki, cukru pudru, cukier waniliowy, skórkę cytrynową, mielone migdały i likier. Wyrabiaj tak długo, aż w cieście zaczną tworzyć się pęcherzyki. Wtedy wlej stopione masło, stale zagniatając.
Kiedy masło połączy się z ciastem, przykryj miseczkę i odstaw na godzinę. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć i wymieszaj z całymi migdałami. Dwie foremki posmaruj masłem, oprósz tartą bułką. Napełnij ciastem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 170 °C. Piecz 45 minut.Źródło: Naj