Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wilgotna babka piaskowa to jeden z tych przepisów na ciasto, które nigdy się nie nudzą. Kojarzy się z domowym ciepłem, spokojem i prostotą wykonania. Często podaje się ją z okazji Wielkanocy, ale doskonale sprawdzi się także jako tradycyjne ciasto na co dzień. Ta prosta babka piaskowa jest delikatna, puszysta i lekko wilgotna. Właśnie dlatego rozpływa się w ustach! W dodatku pięknie prezentuje się na stole.
Klasyczna babka piaskowa to ciasto obowiązkowe na każdym świątecznym stole wielkanocnym. Jest niezwykle szybka w przygotowaniu i zaskakuje delikatnością smaku. Właściwie wszystkim przypadnie do gustu, bo jest wilgotna i puszysta.
Co ciekawe, przepis na babkę piaskową przybył do Polski ze wschodu, a za panowania króla Stanisława Augusta Poniatowskiego stał się wyjątkowo popularny. Do dziś do koszyczka wielkanocnego najczęściej trafia właśnie kawałek wilgotnej babki piaskowej. Ciasto ma charakterystyczny, okrągły kształt i dziurę pośrodku. Wystarczy do tego przygotować specjalną formę. Z wierzchu dekoruje się je różnymi polewami lub cukrem pudrem, aby wyglądała na prawdziwą królową polskich wypieków.
Wilgotna babka piaskowa to świetna propozycja nie tylko na Wielkanoc, ale też w przypadku wizyty niespodziewanych gości. Każdy ma już w domu składniki do jej przygotowania. Nie wymaga też długiego ubijania i miksowania. Może być podawana od razu po wyjęciu z piekarnika lub nawet kilka dni po upieczeniu. Zachwyci każdego, kto tylko ją spróbuje.
Forma do babki o średnicy 22 cm
Przepis na babkę piaskową wcale nie jest trudny. Pamiętaj tylko, że musisz mieć w swojej kuchni specjalną formę o średnicy 22 cm. Pierwszym krokiem jest odpowiednie przygotowanie składników. Wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową – zarówno jajka, jak i masło. Na początek rozpuść tłuszcz i odstaw do ostudzenia. Masło powinno być płynne, ale nie gorące, aby nie ścięło jajek w trakcie miksowania.
Podczas łączenia składników nie miksuj zbyt długo – chodzi tylko o dokładne połączenie mąki, cukru i jajek w jednolitą masę. Nadmierne miksowanie może sprawić, że babka będzie zbita, a nie lekka i puszysta.
W tym przepisie na prostą babkę piaskową zaproponowaliśmy rodzynki. Możesz je wcześniej sparzyć wrzątkiem i osuszyć papierowym ręcznikiem. Dzięki temu będą w cieście miękkie i nie opadną na dno w trakcie pieczenia.
Przygotowanie formy jest równie ważne. Powinna być dobrze wysmarowana margaryną i wysypana bułką tartą lub kaszą manną. Ułatwi to późniejsze wyjęcie babki bez ryzyka jej uszkodzenia.
Jeśli chcesz urozmaicić przepis na babkę piaskową puszystą, możesz do niej dodać kilka prostych składników. Świetnym pomysłem jest dodanie startych skórek cytrusowych – cytryny, pomarańczy lub limonki. Wtedy zrezygnuj z rodzynek. Możesz też dodać kilka kropelek soku z cytryny, aby smak wilgotnego ciasta piaskowego był orzeźwiający i świeży. Bardzo popularnym i lubianym dodatkiem są również suszone owoce – oprócz klasycznych rodzynek możesz sięgnąć po kandyzowaną skórkę pomarańczową, żurawinę lub posiekane morele. Dla koneserów słodyczy, doskonale sprawdzą się też posiekane kawałki czekolady.
Kiedy wilgotna babka piaskowa jest już gotowa, możesz ją dowolnie udekorować. W tym przepisie nie dajemy jednego konkretnego rozwiązania, bo wszystko zależy od okazji, upodobań i kreatywności. Wypróbuj poniższe pomysły:
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 145
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3828
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 260
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 309
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 145
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3828
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 260
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 309
Składniki
Przesiej obie mąki i proszek do pieczenia do miski. Dodaj cukier, jajka oraz sok z cytryny. Miksuj na średnich obrotach do momentu połączenia się składników.
Zmniejsz obroty do minimum i powoli dolewaj masło. Kiedy ciasto i tłuszcz się połączą, wsyp rodzynki i delikatnie je rozprowadź.
Piekarnik nastaw na 180 stopni Celsjusza. Foremkę wysmaruj margaryną i posyp bułką tartą. Przełóż do niej ciasto i wstaw do pieczenia na ok. 40 minut lub do suchego patyczka.
Po wyjęciu z piekarnika ostudź babkę i posyp ją cukrem pudrem. Wilgotną babkę piaskową można podawać także oblaną polewą czekoladową.