Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Babka piaskowa z ajerkoniakiem i czekoladą"
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5620
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 936
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 239
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27135
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 62
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5620
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 936
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 239
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27135
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 62
Składniki
Masło stop, odstaw do wystudzenia. Czekoladę połam na kawałki. Przełóż do metalowej miseczki. Postaw ją nad garnkiem z parującą wodą i pozostaw tak, aż czekolada stopi się (ale od czasu do czasu mieszaj!). Zdejmij, wystudź.
Jajka ubij z cukrem na puszystą, jasnokremową masę. Mąkę pszenną wymieszaj z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Sypkie łącz z ciastem porcjami, na przemian ze stopionym masłem. Ciasto dobrze wymieszaj. Rozdziel na pół. Jedną część połącz z ajerkoniakiem, a drugą z czekoladą. Foremkę posmaruj masłem. Oprósz mąką ziemniaczaną. Na przemian nałóż jasne i ciemne ciasto. Obie warstwy przemieszaj widelcem, aby powstał marmurkowy wzorek. Babkę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. Piecz godzinę.
Migdały (ew. orzechy) zrumień. Wystudzoną babkę oblej stopioną polewą czekoladową. Zanim polewa zastygnie, posyp ciasto migdałami, ew. orzechami.
<strong>Wersja błyskawiczna: pomysłowy marmurek</strong>
Czekoladę połam na kawałki. Cia sto przygotuj według przepisu. Dodaj do niego 100 ml ajerkoniaku oraz posiekaną czekoladę. W czasie pieczenia czekolada stopi się i powstaną kleksy równie efektowne jak marmurkowy wzorek. Foremkę posmaruj masłem.
Oprósz mąką. Nałóż oba ciasta. Upiecz.
Babkę oblej lukrem lub polewą czekoladową. Posyp gotową posypką orzechową.Źródło: Tina