Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Babka pomarańczowa"
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 24
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 263
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1180
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 116
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 24
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 263
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1180
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 116
Składniki
Pomarańcze polej wrzątkiem, wytrzyj do sucha. Z jednej zetrzyj skórkę, z obu owoców wyciśnij sok. Masło utrzyj z cukrem oraz szczyptą soli na puszystą, jasnokremową masę. Wbij jajka. Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Porcjami wsyp do ucieranej masy. Wlej sok pomarańczowy oraz jogurt (ew. kwaśną śmietanę albo maślankę). Utrzyj całość mikserem. Odłóż trochę skórki pomarańczowej do dekoracji, resztę wymieszaj z ciastem.
Dużą foremkę z kominkiem posmaruj tłuszczem. Oprósz mąką. Napełnij przygotowanym ciastem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180oC. Piecz około 50 minut.
Po wystudzeniu oprósz babkę cukrem pudrem. Wierzch ciasta udekoruj małymi rozetkami bitej śmietany oraz odłożoną wcześniej skórką pomarańczową.Źródło: Naj