Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Babka pomarańczowa"
Prosty i łatwy przepis na puszyste , smaczne i mięciutkie pączki. Kto raz wy...
Odsłon: 743
Puszyste, smaczne pączki na każdą okazję w ciągu całego roku.
Odsłon: 218
Dziś kalorie się nie liczą I na takiego paczka czy nawet dwa można sobie śmi...
Odsłon: 212
Cześć. Dzisiaj podrzucam przepis na pyszny i bardzo szybki gulasz z piersi ku...
Odsłon: 4161
Prosty i łatwy przepis na puszyste , smaczne i mięciutkie pączki. Kto raz wy...
Odsłon: 743
Puszyste, smaczne pączki na każdą okazję w ciągu całego roku.
Odsłon: 218
Dziś kalorie się nie liczą I na takiego paczka czy nawet dwa można sobie śmi...
Odsłon: 212
Cześć. Dzisiaj podrzucam przepis na pyszny i bardzo szybki gulasz z piersi ku...
Odsłon: 4161
Składniki
Pomarańcze polej wrzątkiem, wytrzyj do sucha. Z jednej zetrzyj skórkę, z obu owoców wyciśnij sok. Masło utrzyj z cukrem oraz szczyptą soli na puszystą, jasnokremową masę. Wbij jajka. Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Porcjami wsyp do ucieranej masy. Wlej sok pomarańczowy oraz jogurt (ew. kwaśną śmietanę albo maślankę). Utrzyj całość mikserem. Odłóż trochę skórki pomarańczowej do dekoracji, resztę wymieszaj z ciastem.
Dużą foremkę z kominkiem posmaruj tłuszczem. Oprósz mąką. Napełnij przygotowanym ciastem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180oC. Piecz około 50 minut.
Po wystudzeniu oprósz babkę cukrem pudrem. Wierzch ciasta udekoruj małymi rozetkami bitej śmietany oraz odłożoną wcześniej skórką pomarańczową.Źródło: Naj