Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z pewnością wielu z nas kojarzy ciasto salceson, a co powiecie na wielkanocną odsłonę tego popularnego wypieku? Babka salceson upieczona w specjalnej formie to doskonała propozycja na świąteczny stół. Mocno wilgotna w środku, z kawałkami soczystych jabłek. Doskonale sprawdzi się na deser po obiedzie. Podana z kubkiem gorącej herbaty lub filiżanką kawy zachwyci każdego. Jak upiec babkę salceson? Przepis na babkę salceson jest banalnie prosty. Należy obrać jabłka i pokroić je w równą kosteczkę. Następnie w jednej misce ubić jajka z cukrem i olejem. W osobnym naczyniu wymieszać suche produkty. Na koniec wystarczy połączyć ze sobą wszystkie składniki, przelać ciasto do formy i upiec. Prawda, że brzmi banalnie? Nie trać czasu, przetestuj przepis na babkę salceson jeszcze przed świętami.
mikser, forma na babkę
Placki twarogowe to bardzo smaczne, proste w przygotowaniu danie, które można...
Odsłon: 4719
Placki twarogowe to bardzo smaczne, proste w przygotowaniu danie, które można...
Odsłon: 4719
Składniki
Jabłka obierz, pokrój w kosteczkę, dopraw cynamonem.
Mąkę przesiej do miski z sodą oczyszczoną i kakao.
W osobnej misce ubij jajka z cukrem na puszystą masę. Pod koniec miksowania dodaj olej, następnie suche składniki i jabłka. Ciasto na babkę salceson wymieszaj łyżką do połączenia składników.
Formę na babkę wysmaruj dokładnie od środka tłuszczem. Oprósz mąką. Ciasto przelej do formy.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Babkę salceson piecz przez około 45-50 minut (do suchego patyczka).