Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pycha babka szpinakowa z lukrem cytrynowym i kolorowymi motylkami cukrowymi. Idealna na Wielkanocny stół.
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 115
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31275
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 410
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 115
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31275
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 410
Składniki
Ciasto. 130 g szpinaku blendujemy z oliwą na gładką masę. 2 jajka wraz z 200 g cukru miksujemy na puszysto, dodajemy 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego, 1,5 łyżeczki soku z cytryny oraz zblendowany szpinak. Dodajemy 170 g przesianej mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i sól. Krótko miksujemy. Ciasto przelewamy do keksówki 11x30 cm. wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w funkcji góra dół w 180C / 40 min.
Lukier i dekoracja: W miseczce mieszamy 90 g przesianego cukru pudru z 1 łyżką soku z cytryny i 1-2 łyżkami mleka (przegotowanego i ostudzonymego). Lukrem polewamy wystudzoną babkę i posypujemy motylkami cukrowymi oraz kolorową posypką.
Uwagi: - Moim zdaniem ciasto lepiej smakuje na drugi dzień. - Można użyć szpinaku mrożonego, ale trzeba pamiętać, że ładny i intensywny kolor otrzymamy ze szpinaku świeżego (najlepiej baby). - Gdyby lukier był zbyt gęsty to dolewamy mleka, a gdyby był za rzadki dosypujemy cukru pudru.