Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Babka z migdałami na żytniej mące"
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 98
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 116
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 98
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 116
Składniki
Migdały drobno posiekaj. Masło oraz miód przełóż do rondelka, postaw na małym płomieniu i ciągle mieszając, podgrzewaj, aż się stopią i dobrze połączą. Wtedy zdejmij je z ognia i odstaw do wystudzenia.
Jajka (w całości) ubij z cukrem na puszystą, jasnokremową masę. Dodaj do nich przestudzony miód z masłem oraz migdały. Dosyp przyprawę do piernika i mieszając, dolej kefir. Obie mąki przesiej z sodą oczyszczoną, dosyp do przygotowanej masy. Całość dokładnie wymieszaj łyżką.
Dużą foremkę z kominkiem posmaruj tłuszczem. Oprósz tartą bułką. Napełnij przygotowanym ciastem. Wierzch wyrównaj. Babkę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 170 st. Piecz 50–60 minut, aż patyczek wbijany w ciasto po wyjęciu z niego będzie suchy.
4. Upieczoną piernikową babkę wystudź w foremce, wyjmij. Zimne ciasto oprósz cukrem pudrem i udekoruj np. owocami żurawiny. Do dekoracji ciasta możesz użyć także lukru.
Oblej nim wystudzoną babkę. Zanim lukier zastygnie, wierzch ciasta posyp posiekaną kandyzowaną skórką pomarańczową.
Czas przygotowania: 80 minut. 1 porcja: 380 kcal. Cena porcji: 1,70 złŹródło: Tina