Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Babka z pomarańczowym ponczem"
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5625
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27745
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 67
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5625
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27745
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 67
Składniki
Czas przygotowania 80 minut. Cena jednej porcji 0,80 zł.
Ciasto: Masło ucieramy z cukrem, dodając po jednym jajku oraz po łyżce soku z pomarańczy. Obydwie przesiane do miski mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i skórką startą z pomarańczy. Partiami wsypujemy do masy jajeczno-maślanej i miksujemy.
Ciasto przekładamy do wąskiej formy na babki, natłuszczonej i oprószonej bułką tartą. Na około 50 minut wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175°C. Patyczkiem sprawdzamy, czy ciasto się upiekło. Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy w foremce jeszcze na 10 minut.
Poncz: W tym czasie wszystkie ponczu mieszamy tak długo, aż cukier puder się rozpuści.
Babkę wyjmujemy z formy, gęsto nakłuwamy drewnianym patyczkiem lub wykałaczką, nasączamy ponczem. Kroimy po wystygnięciu.
Wartość odżywcza jednej porcji 229 kcal Białko 3,1 g/Tłuszcz 11 g/Węglowodany 24 g.Źródło: Rewia