Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Bakaliowy piernik na gryczanym miodzie"
Idealny placek na każdą porę roku - do jego przygotowania można wykorzystać d...
Odsłon: 129
Ciasteczka pistacjawe z pistacjami i gorzką czekoladą. Dodałam także herbatę...
Odsłon: 122
Idealny placek na każdą porę roku - do jego przygotowania można wykorzystać d...
Odsłon: 129
Ciasteczka pistacjawe z pistacjami i gorzką czekoladą. Dodałam także herbatę...
Odsłon: 122
Składniki
Masło oraz miód przełóż do rondelka, postaw na małym płomieniu i mieszając, podgrzewaj, aż się stopią. Odstaw do wystudzenia. Bakalie przebierz, potnij na kawałeczki.
Rodzynki możesz wcześniej namoczyć w mocnej, posłodzonej herbacie, aromatycznym alkoholu albo soku winogronowym. Przygotowane bakalie oprósz 1 łyżką mąki pszennej, dobrze wymieszaj.
Jajka (w całości) ubij z cukrem na puszystą, jasnokremową masę. Dodaj do nich miód z masłem oraz bakalie. Dosyp przyprawę do piernika i mieszając, dolej kefir. Obie mąki przesiej z sodą oczyszczoną, dosyp do przygotowanej masy. Całość dokładnie wymieszaj łyżką.
Podłużną dużą foremkę posmaruj tłuszczem. Oprósz tartą bułką. Napełnij przygotowanym ciastem. Wierzch wyrównaj. Piernik wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 170 st. Piecz 50–60 minut, aż patyczek do sprawdzania wypieczenia ciasta będzie suchy.
Upieczony piernik wystudź. Lukier stop, oblej nim wierzch piernika. Zanim lukier zastygnie, posyp ciasto grubymi kryształkami cukru oraz skórkami z cytrusów.Źródło: Tina