Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjna angielska tarta – niezwykle maślana i sycąca. Jej nazwa wywodzi się od miejsca gdzie została stworzona – małego miasteczka Bakewell.
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 718
W ten sposób ugotowane jajka nie będą mieć zielonkawej obwódki na żółtku, no...
Odsłon: 315
Przepyszny chleb dyniowy, zawsze robię 2 szt., ta sama praca, piekarnik raz p...
Odsłon: 105
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 718
W ten sposób ugotowane jajka nie będą mieć zielonkawej obwódki na żółtku, no...
Odsłon: 315
Przepyszny chleb dyniowy, zawsze robię 2 szt., ta sama praca, piekarnik raz p...
Odsłon: 105
Składniki
Foremkę do tarty natrzeć tłuszczem oraz delikatnie oprószyć bułką tartą. Ciasto można przygotować na dwa sposoby : ugniatać ręcznie lub posłużyć się robotem kuchennym. Żadna z opcji nie jest lepsza lub gorsza – jeśli jesteś posiadaczką urządzenia mieszającego użyj go ! Do misy robota wsyp przygotowana wcześniej mąkę oraz dodaj 5 płaskich łyżek masła. Rozpocznij mieszanie na niskich obrotach. Kiedy mąka i masło zaczną tworzyć małe „grudki” dodaj cukier i nadal mieszaj. W osobnej miseczce połącz ze sobą żółtko oraz startą na tarce skórkę z cytryny. Następnie powstałą zawiesinę wlej do wciąż mieszającego się ciasta. Miksuj około 3-5 minut, możesz zwiększyć obroty. Gotowe ciasto przełóż do miseczki, zakryj i włóż na 2 godziny do lodówki. Ciasto będzie dosyć tłuste – nic się nie przejmuj taki właśnie jego urok :)
Po dwóch godzinach wyciągnij ciasto z lodówki i rozwałkuj na mocno posypanej mąką desce. Ciasto będzie klejące, podsypuj je ciągle mąką i rozwałkuj na grubość mniej więcej 3 mm. Jeśli rozwałkowana płachta nie będzie chciała się przenieść w całości – wylep nią blaszkę. Efekt będzie dokładnie ten sam. Włóż ciasto do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Należy pamiętać o obciążeniu go grochem wysypanym na papier do pieczenia. Wówczas ciasto nie zacznie nam rosnąć. Piecz 20 minut. Jeśli po usunięciu grochu okaże się że środek ciasta jest jeszcze surowy włóż je na kolejne 5 minut – ale już niczym nie obciążaj.
Przygotowanie nadzienia : Do misy robota wsyp cukier oraz nałóż pozostałe masło. Rozpocznij miksowanie tak, aby powstała delikatna puszysta masa. Następnie dodaj aromat migdałowy, wbij trzy duże jajka, na końcu dołącz pył migdałowy. Dokładnie wymieszaj aby powstała jednolita masa. Na wyciągnięte z piekarnika ciasto nałóż warstwę dżemu malinowego. Następnie pokryj go masą migdałową i na końcu obsyp migdałami w płatkach. Tak przygotowane ciasto wsadź z powrotem do piekarnika na 40 min, powinno upiec się na złocisty brązowy kolor. Ostudzone ciasto można delikatnie posypać cukrem pudrem, serwując wraz z gałką lodów waniliowych.
Bakewell tart to ciasto bogate w tradycję i głębię. Wystarczy mały kawałeczek aby poczuć całą gamę smaków – słodycz, aromat i smak migdałów kontrastujące z kwaśnym malinowym dżemem. Nadzienie o zupełnie nowej dla mnie konsystencji – bardzo puszystej i wręcz „omletowej”, jakże innej od cięższych mas opartych na budyniu czy serku mascarpone.Jeśli ktoś nie lubi mocno słodkich deserów polecam zmniejszyć ilość dodanego do nadzienia cukru – ¼ szklanki w zupełności tu wystarczy.Proszę również uważać na ilość dodanego masła - ma go być dokładnie tyle ile w przepisie. Jeśli dodamy go zbyt wiele ciasto utraci migdałowy posmak i stanie się ciężko maślane i zwyczajnie zbyt tłuste.